IAF:s databas över certifikat ska vara fylld till oktober

Certifiering Förr var det frivilligt att redovisa utfärdade certifikat, men sedan i höstas kräver IAF att medlemmar laddar upp alla giltiga dokument på webben. Om några månader räknar Swedac med att databasen för ledningssystem är fullständig.

IAF:s databas över certifikat ska vara fylld till oktober
– Databasen är ett steg i rätt riktning. Det skyddar certifikatens äkthet, säger Karolina Magnusson Stenmark på Swedac. Foto: Stock Adobe

Bara i Sverige finns tusentals företag och organisationer vars ledningssystem är certifierade mot diverse standarder, för att legitimera sig på marknaden. 

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Vissa aktörer väljer att visa sina certifikat på sina hemsidor, andra inte. Och ibland nämns certifieringarna i förbifarten på en om-oss-sida. Vid första anblick kan det vara kan det vara svårt att se äktheten i en påstådd certifiering. För att vara på den säkra sidan kan man höra av sig till utfärdaren av ett visst certifikat och kolla status, säger Swedac. Men International Accreditation Forum, IAF, har försökt göra det enklare för aktörer att på egen hand kontrollera. Sedan några år tillbaka har IAF databasen Certsearch där certifieringsorgan kan ladda upp alla deras utfärdade och giltiga certifikat. Förut har det varit frivilligt att ladda upp, men i höstas skedde en förändring. 

IAF publicerade dokument MD-28:2023 i vilken det bland annat står att det från och med i höst är krav på att medlemmar ställer ut certifikat i i Certsearch. 

– I slutet av oktober 2024 tänker jag att man kommer kunna se i stort sett alla svenska certifikat på sidan, säger Karolina Magnusson Stenmark som är kvalitetsledare på Swedac.

Läs här om hur Swedac rekommenderar att man gör när man misstänker att ett certifikat är falskt:

”Större företag har börjat använda den”

Det finns vissa undantag för uppladdning av dokument. Om något krockar med svensk lagstiftning så kan ackrediteringsorgan ge dispens från uppladdning av vissa dokument, men i övrigt kan vem som helst söka på namn eller certifieringsnummer för att se hur det står till med ett företag eller en organisation. Om certifikatet inte finns så saknar företaget eller organisationen ett giltigt certifikat. 

Databasen är dock inte fullständig än, och certifieringsorgan har ett år på sig att ladda upp nya dokument. 

– Jag vet att större företag har börjat använda sig av databasen för att kontrollera certifikat. Och vad jag förstår så är det vissa regioner i världen som har laddat upp fler än andra. 

Varför skapades Certsearch?

– Det har funnits ett intresse länge, dels för att tillgängliggöra och underlätta att ta reda på om exempelvis ett utländskt certifikat är giltigt. Dels för att det i vissa delar av världen har funnits ett problem med falska certifikat, säger Karolina Magnusson Stenmark och fortsätter: 

– Databasen är ett steg i rätt riktning. Det skyddar certifikatens äkthet. Antalet certifikat ökar hela tiden. 

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.