Från och med i år skrivs alla Svenska Nationella Standrads (SNS) standarder enligt en för standardisering unik variant av formatet XML (external markup language). Detta innebär på sikt att maskiner lättare kommer att kunna läsa och tolka standarderna rätt utan mänsklig inblandning, vilket är en stor förbättring för hela standardiseringsvärlden.
Standardisering 2.0 – Så kommer digital teknik revolutionera processerna
Standarder
Just nu genomgår standarders format och processer ett omfattande teknikskifte. Kjell Persovin på Sis jämför transformationen med när papperstidningar blev nyhetssajter.
– Det kommer underlätta arbetet oerhört mycket, säger han.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Den nya tekniken är en del av omställningen mot det så kallade SMART-formatet(Standards Machine Applicable Readable and Transferable).
– På sikt kan det här innebära att exempelvis en hjärtstartare kan uppdateras och testas regelbundet mot standard, utan att en tekniker behöver åka ut och testa den, säger han.
Det beror på att fabriker som producerar enligt en viss standard då kan få en notis direkt när kraven uppdateras, som en följd av att maskinen själv hämtar nya krav och stämmer av om den lever upp till dem.
Mer effektivt och tillgängligt
Digitalisering av standarder har pågått länge, men att nu styra arbetet mot automatisering och AI är alltså nytt. Enligt Kjell Persovin, ansvarig för SIS strategi och digitalisering, är systemförändringen inom standardisering att öppna upp för mer kollaborativa arbetssätt. Detta gör att deltagandet i standardisering blir mera lättillgängligt. Han ser med stor tillförsikt på utvecklingen.
– Inte minst när det gäller olika standarders krav. Tidigare kanske de har legat låsta och endast i pappers- eller pdf-format. För våra kunder av standarder blir nu kraven sökbara. Om någon på en arbetsplats står och funderar på vilka ISO-krav gäller för arbetet kommer personen enkelt kunna kolla upp det i telefonen i realtid istället för att gå och läsa på ett papper, säger han.
En annan fördel med det nya SMART-formatet är att det blir lättare att bygga specifika applikationer baserade på standards. Till exempel alla management-standarder kan kopplas till ett bedömningsverktyg som användarna kan ta hjälp av inför en revision.
– Då kan man som certifierad verksamhet lättare argumentera för att man arbetar som man påstår att man gör, det blir ett gemensamt språk helt enkelt, säger Kjell Persovin.
Inte ersättning – komplement
Alla nya funktioner förutsätter dock att standarderna skrivs i ett digitalt format, och de flesta standarder är skrivna i det gamla formatet, pdf eller papper.
– När vi gör nya standarder kommer inte det gamla formatet att upphöra. Alla standarder måste finnas också som ett officiellt dokument för att man ska kan kunna certifiera sig mot dem, men när de också blir digitaliserade kan vi använda dem som länkbart innehåll, säger Kjell Persovin.
Omställningen är ett omfattande arbete och är bara i startgroparna förklarar han. I dagsläget har tio svenska standarder tagits fram enligt det nya konceptet och det är inte helt riskfritt.
– Om exempelvis ett krav bryts ut ur en standard, måste man kunna se hänvisningen till huvudstandarden. Man behöver alltid kunna förstå kontexten, även när standardiseringarna blir datadrivna, säger han.