Tack för mig

Förändringsarbete Förändring. Jag vet inte hur du känner för det ordet, men för mig innehåller det en blandning av hopp, nyfikenhet och förväntan blandat med oro, osäkerhet och otrygghet.

Tack för mig

Idag vet vi att vi måste förhålla oss till förändring såväl jobbmässigt som privat. För den som vill hänga med gäller det att vara resilient – att vara stabilt rotad i det som är verksamhetens värderingar och uppdrag, och samtidigt vara dynamisk och anpassningsbar så att inte system och rutiner blir ett hinder för snabbhet och flexibilitet. Toppstyrning fungerar inte längre, medarbetarnas driv och engagemang är helt avgörande. Och känslorna. Därför är det så viktigt idag att ha god kunskap om förändringsledning.

Det är ganska exakt 19 år sedan jag började jobba som journalist på Kvalitetsmagasinet. I en av mina första artiklar intervjuade jag Bo Bergman som precis tillträtt som professor vid Chalmers tekniska högskola. Redan då hade han svaret på förändringsutmaningen. ”Om en anställd känner livskvalitet i sitt arbete, att hon kan påverka sin situation så kommer hon också åstadkomma mycket, både på individnivå och på organisationsnivå” säger han i artikeln. Fixar vi det, skapar vi en kultur där medarbetare tillåts växa, då kommer vi att klara de mest utmanande förändringarna.

Förändringens vindar blåser även på Kvalitetsmagasinet. För mig personligen innebär det att detta blir mitt sista nummer som chefredaktör för tidningen. Under de år som jag jobbat med Kvalitetsmagasinet har jag fått möta många helt fantastiska människor som brinner för kvalitetsfrågorna. Det har varit inspirerande, intressant och lärorikt – ni gör ett otroligt viktigt jobb därute i era verksamheter!

Men det är dags för mig att gå vidare – och precis som i all förändring är det med en blandning av spänning, nyfikenhet och sorg. Jag är glad att jag fått lära känna er och önskar er alla all lycka framöver.

Och så hoppas jag att vi på ett eller annat sätt ses snart igen!

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.