Tack och adjö för mig

För tio år sedan blev jag chefredaktör för tidskriften QA Magazine. Då visste jag inte mycket om kvalitetsutveckling. Visserligen hade jag som frilansjournalist kommit i kontakt med ämnet tidigare. Och ska jag vara riktigt ärlig kändes området inte speciellt upphetsande. Standarder, standarder och åter standarder, kontroll och lite mer kontroll.

Undan för undan skingrades dimman och jag insåg att detta var något helt fantastiskt som kunde påverka allt från den enskilda människans liv till ett helt lands väl och ve.

Ganska snart bytte vi namn till Kvalitetsmagasinet och tidningen fick också en annan prägel. Enkelhet, begriplighet och nyttokaraktär skulle genomsyra innehållet.

Genom årens lopp har jag haft förmånen att få träffa massor av människor som brinner för kvalitetsfrågorna. En del har uträttat stordåd i det tysta, medan andra blivit gurus inom området. Vad jag lärt mig under dessa år är att för att lyckas förbättra en verksamhet måste det till engagerade människor. Man kan inte tvinga sina anställda eller sina medarbetare till förbättrad kvalitet. Viljan måste komma från individen själv. Annars blir det bara munnens bekännelse och sedan återvänder man till det gamla arbetssättet, eller utför handlingar utan själ i nya mönster.

Mycket har hänt inom kvalitetsarbetet under dessa tio år. Idag kan till och med standardiseringsfrågor få min puls att öka. Standardverktygen och verktygen som används inom offensiv kvalitetsutveckling matchar idag varandra mycket bättre och man har lärt av varandras misslyckanden och framgångar.

Nu är så tiden inne att ta farväl av alla er läsare. Jag känner att jag gjort mitt med den här tidningen och överlåter rodret till Anders Pauser. Vi har arbetat sida vid sida med Kvalitetsmagasinet ända sedan starten och han har på nära håll följt utvecklingen inom kvalitetsområdet under det senaste decenniet. Anders är också mycket kunnig när det gäller miljöledning och IT-frågor och kommer säkert, tillsammans med de övriga journalisterna att göra Kvalitetsmagasinet till en ännu bättre tidning.

Själv tänker jag i framtiden bland annat ägna mig åt frilansjournalistik och åt att skriva böcker och filmmanus. Decenniet på Kvalitetsmagasinet har gett mig många nya infallsvinklar på livet och förhoppningsvis har jag också kunnat bidra till en positiv utveckling i en och annan organisation.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.