nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Hur stor effekten blir av teamutveckling varierar, men genomgående ger det en rörelse mot hög positivitet, det vill säga bra samarbete, och hög produktivitet.

Teamutveckling motverkar kulturkrockar för FoU-team

När näringsliv och högskolor driver forsknings- och utvecklingsprojekt tillsammans blir det lätt kulturkrockar. Nu tar en Vinnova-finansierad studie fram kunskap om teamutveckling i FoU-projekt. Tanken är att både få bättre teamarbete och bättre FoU-resultat.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

– Forskning inom akademin handlar mycket om den personliga karriären. När forskarna ska jobba i team har de ofta inte den erfarenheten, säger Carl Gunnar Bergendahl från företaget Courego.

Carl Gunnar Bergendahl

Carl Gunnar Bergendahl

Han är projektledare för studien och har själv en bakgrund inom just akademin, på Chalmers Tekniska Högskola.

Han berättar att teamutveckling generellt ger stora effekter på teamarbetet och resultaten.

– Teamen öppnar upp och jobbar mer tillsammans. De blir tajtare, det blir mer tillit och bättre kommunikation vilket gör att man snabbare löser problem. Det finns en väldig kraft i team som arbetsform, säger han.

Skapa referens

I studien som genomförs i samarbete mellan Courego, IVA (Ingenjörsvetenskapsakademin) och konsultföretaget Stella Nova, används en viss metod för teamutveckling, men de effekter man uppnår gäller i mycket även för andra metoder.

– I dag finns ett moment 22 runt teamutveckling och FoU-team, det finns inte så mycket referenser som visar att det fungerar och då väljer många att passa på att använda det.

Tanken med den här studien är att just få en sådan referens och att skapa kunskap om hur teamutveckling kan stödja FoU, säger Carl Gunnar Bergendahl.

Upprepad effekt

I studien deltar tre projektteam från SP Food & Bioscience, Tekniska Högskolan i Jönköping och Lunds Universitet. Teamen har fått mäta sitt eget läge i 14 teamkompetenser. Därefter har de coachats om teamutveckling och i slutet av pilotstudien mäts teamkompetenserna på nytt.

Hur stor effekten blir varierar mellan team.

– Men vi ser rörelsen mot hög positivitet, alltså bättre samarbetsklimat, och hög produktivitet upprepas, säger Carl Gunnar Bergendahl.

Resultaten från studien presenteras och diskuteras vid ett seminarium i maj 2017.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Småprat skapar förtroende

Expertens 7 råd om förändringsledning

Globalisering, digitalisering, ökad konkurrens. Dagens ledare har att manövrera i ett landskap som präglas av ständiga förändringar.
– Nu har det blivit ännu viktigare med ett personligt ledarskap som präglas av förtroende och tydlighet, säger Gunnar Ekman, ekonomie doktor och före detta polis som numera utbildar och föreläser om ledarskap och förändringsarbete.

Hitta rätt tajming för problemlösning

Recension

I denna underhållande och väl underbyggda bok ger Daniel Pink råd om bättre tajming i allt från studier och arbete till träning och relationer. Kapitlen avslutas med tips som underlättar att omsätta insikterna i handling.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.