Telenor lär kunder att koppla ner

Arbetsmiljö Tillsammans med hjärnforskaren Katarina Gospic släpper Telenor nya utbildningsprogrammet Workfulness – som ska främja hälsa och möteseffektivitet.

Telenor lär kunder att koppla ner

Med det nya utbildningsprogrammet, som Telenor döpt till ”Workfulness”, är tanken att företag ska lära sig mer om att använda mobilen och andra enheter på ett smartare sätt. Enligt Andreas Kristensson, ansvarig för innovation och affärsutveckling på Telenor företag, har de märkt av en diskussion framför allt bland sina storföretagskunder om att ökad mobilitet kan leda till stress. Även de själva har upplevt besvär med användning av telefonen under exempelvis möten.

– Vi har ofta kommit mycket längre privat än i arbetslivet, med avsatt skärmtid för barnen eller regler om att inte ha med mobilen vid middagsbordet, säger Andreas Kristensson.

För att få mer kött på benen har Telenor låtit genomföra en Sifo-undersökning. Den visar att 83 procent stör sig på att kollegor använder telefoner under möten, men samtidigt uppger också en majoritet att de själva gör likadant. Totalt tillfrågades 1 001 personer.

Råd till ledningar och enskilda

Många upplever även förväntningar på att de ska vara mer tillgängliga, och att det är något som efterfrågas av deras arbetsgivare.

– Det är väldigt enkelt att dras med. När vi mejlar idag förväntas ofta ett snabbare svar än tidigare, men i många lägen tror vi att det är överdrivet. För den som har skickat gör det oftast inget om du svarar efter att du är klar med mötet, säger Andreas Kristensson.

Utbildningsmaterialet består främst av en handbok med tips till ledningar och enskilda arbetstagare. Boken består också av en del om hur hjärnan fungerar, där Telenor samarbetat med hjärnforskaren Katarina Gospic. Tanken är senare att bjuda in till föreläsningar och seminarier i ämnet, främst riktade till de egna företagskunderna.

– Informationen om hjärnan handlar mycket om att förstå tydligare varför vi gör vissa saker och ting, säger Andreas Kristensson.

I del två, där fokus går in mer på konkreta råd, finns bland annat ett sjupunktsprogram för att få till mobilfria möten.

Göra som på skolan

Ett av råden är att göra som man redan gör på vissa skolor – lägg mobilen i en förvaringslåda innan du går in i mötesrummet, eller lägg den från dig så att du inte kan titta på den lika ofta.

– Vi kommer att införa det här i mitt team. På senaste mötet var vi tolv personer och jag räknade till att åtta datorer var igång, och telefoner lyftes kanske 30–40 gånger under mötet, och jag började fundera över hur det var om vi sluppit detta. Det finns mycket pengar att hämta för företag på det här området, säger Andreas Kristensson.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.