Tiden är inne för att ta hand om surdegarna

Tiden är inne för att ta hand om surdegarna

Det ger nya perspektiv på tillvaron att ta en paus från jobb och hem under sommaren. Med lite nya intryck i semesterbagaget blir begreppet hemmablind plötsligt så uppenbart. Så det är nu när man är tillbaka i vardagen det ska planeras upp, det som inte blivit gjort och det som ska göras bättre. Det är rusning efter gymkort, träningspassen är fulla liksom garderoberna som ska rensas och biljetter till evenemang som äger rum våren 2019 måste ju bokas nu.

Tiden är inne för att ta hand om surdegar och översvämmade inboxar. För att inte tala om verksamhetsplanering, budget, äskanden och effektmål som måste formuleras för nästa år. Härliga planeringskonferenser väntar med aktivitetslistor och tidplaner. Med planering och bättre struktur ska det bli så mycket bättre både hemma och på jobbet.

Förhoppningsvis kan detta nummer av Kvalitetsmagasinet ge inspiration och tips till höstens arbete som väntar. En liten hjälp på traven är artikeln ”Planera för en stressfri höst” med några enkla tips som kan göra underverk. Så sluta multitaska och lyssna på råden redan från mormors tid: en sak i taget.

Och handen på hjärtat, vi vet ju att det inte är planen som kommer att förändra allt, det är förmågan att ändra beteende som gör skillnad och skapar förändringen. Att planera ihjäl sig är faktiskt en fälla i förändringsarbetet som många organisationer faller i. Det visar artikel ”Satsa mer på ledarskap och mindre på planering” om en studie från Chalmers. Att vara mycket bra på strategisk planering kan till och med resultera i noll output.

Planering kan dock inte slopas helt. Att kunna planera strategiskt och långsiktig kan till exempel ge bättre forskningsresultat visar en studie om teamutveckling i forskarvärlden. Så det gäller att hitta den rätta mixen. Balans i livet och i jobbet är nog ett hållbart koncept även denna höst.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.