Tv: Viktigt att få med sig hela företaget på Lean-resan

Utbildnings-tv Det finns många exempel från svensk industri på att små- och medelstora bolag blir mer effektiva med hjälp av Lean. Hur det går till får du veta i del 2 av Kvalitetsmagasinets utbildnings-tv om Lean.

Tv: Viktigt att få med sig hela företaget på Lean-resan

Birgitta Öjmertz på Rise är programdirektör för Produktionslyftet, det svenska nationella programmet som ska stärka konkurrenskraften hos svensk tillverkningsindustri genom leant arbetssätt och ständiga förbättringar. 

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

I Kvalitetsmagasinets Utbildnings-tv om Lean-arbetet i svensk industri förklarar hon hur ett utvecklingsprojekt fungerar. Kortfattat beskrivet går det till så här:

– Det handlar om att man tillsammans i företaget vill skapa en förändring. Vi sätter  samman en styrgrupp där egentligen hela företaget på något sätt ska vara representerat.

Får man med sig delar av hela företaget så blir det flera vinster, förklarar hon. Dels får man med sig alla aspekter in i arbetet och sedan blir kommunikation och engagemang bättre när fler är involverade från start.

– Men det handlar också om att vara ute och lyssna och ta in från medarbetare. Är det här någonting som uppfattas positivt? Är det någonting vi har missat? Någonting vi behöver ta upp? Så jag tror att det här går åt två håll, säger hon.

Christian Silvasti som är styrelsemedlem i Lean forum fyller i:

– Min erfarenhet är att om vi fångar upp de här som jag brukar kalla dagliga svordomarna i alla olika områden inom organisationen, får upp dem på bordet och tillsammans finner lösningar så brukar de bli hållbara.


Träning i ett pilotområde

Efter den inledande fasen så gör utvecklingsprojektet över i själva genomförandet, med träning och arbete i ett pilotområde. 

– Det är viktigt att hitta någonting som man faktiskt känner är viktigt för bolaget att jobba med så att man tränar på en riktig fråga. Och att det är de som jobbar i det här pilotområdet som gör arbetet, berättar Birgitta Öjmertz.

Styrgruppen är väldigt involverad i arbetet och stöttar och ger förutsättningarna. Men viktigt för dem är också att lära sig mer om hur man introducerar nya arbetssätt och metoder. 

När projektet sedan är genomfört så utvärderas det med hjälp av trafikljus, från lyckade grönt till mindre lyckade rött.

– Är det rött så beror det inte på personalen, jag vet inte att jag har haft något sådant exempel, utan det handlar ju om att det kan vara externa faktorer som påverkar möjligheterna så att det inte fungerar att göra det man har tänkt.

Framåt finns planer på att Produktionslyftet ska fortsätta att växa och att man har ännu fler verksamheter inne som man stöttar.

– Tillväxtverket har en analys som vi fångat upp. Den är att vi ska jobba med 100 företag varje år och det kallar vi för PL100, säger Birgitta Öjmertz i sändningen.

Missade du första avsnittet kan du se det här:

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste