Ukrainsk delegation om den svenska kvalitetshjälpen: ”Tacksamma”

Kvalitetssäkring Kvalitet är viktigt även i krig. Därför reste representanter från ukrainska Ekonomiministeriet i två dagar för att ta sig till Sverige i december.
– Vi vill hitta nya verktyg för att vår ekonomi behöver återhämtas. Sverige har den bästa kvalitetsinfrastrukturen i EU. Därför är den här upplevelsen extremt viktig för oss, sade Oleksandr Pankov.

Ukrainsk delegation om den svenska kvalitetshjälpen: ”Tacksamma”
Oleksandr Pankov, chef över departementet för tekniska föreskrifter vid Ekonomiministeriet i Ukraina, var en av de som besökte Sverige. Foto: Raphaelle Sisask

I september slöt Swedac och Sis ett fyraårigt avtal med Sida för att stötta Ukraina i att upprätthålla kvalitet och säkerhet i produkter och tjänster under kriget. De ska dela med sig av hur svenska lagar och förordningar, kravställare och institutioner samt kvalitetssäkrare tillsammans resulterar i ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett tryggt samhälle.

Målet är att stärka Ukrainas kvalitetsinfrastruktur, att stödja återuppbyggnaden efter kriget och inte minst att hjälpa Ukraina ansluta sig till EU.

– Det är viktigt att så långt som möjligt upprätthålla kvalitet och säkerhet i produkter och tjänster även i krigstid. Detta möjliggör i sin tur ett deltagande i internationell handel vilket är oerhört viktigt för att samhället ska fungera, sade Ulf Hammarström, generaldirektör på Swedac, i ett pressmeddelande i oktober.

”Vi är redo för EU”

Efter att ha skrivit ett avtal med Ekonomiministeriet i Ukraina träffades alla parter i december. Första mötet skedde på svensk mark, på Sis kontor i Stockholm. Det tog två dagar för den ukrainska delegationen att resa till Sverige – först tåg och buss till Polen, och sedan flyg resten av vägen.

Oleksandr Pankov, chef över departementet för tekniska föreskrifter vid Ekonomiministeriet i Ukraina, var en av de som besökte Sverige.

– Vi är här för att vår ekonomi behöver återhämtas, och vi vill hitta nya verktyg för att göra det på bästa sätt. Sverige har den bästa kvalitetsinfrastrukturen i EU. Därför är den här upplevelsen extremt viktig för oss, sade Oleksandr Pankov.

Vid sin sida hade han Tetiana Melnychenko, projektledare för internationell utveckling på Sis. Hon var även tolk åt Oleksandr Pankov under vistelsen. Tetiana Melnychenko förklarade att Ekonomiministeriet samlar information och kunskap om den svenska kvalitetsinfrastrukturen för att kunna skapa ett system i Ukraina som är helt i enlighet med EU-krav.

– Vårt största mål är att bli medlem i EU, sade Oleksandr Pankov.

Den 14 december fattade Europeiska rådet beslut om att inleda förhandlingar om Ukrainas anslutning till EU. Charles Michel, Europeiska rådets ordförande, kallade beslutet för ”en tydlig signal för hopp”. Men än är inget klart.

Hur nära ett medlemskap tror du att ni är?

– Jag kan bara tala vad gäller tekniska handelshinder som jag ansvarar för. Den ukrainska kvalitetsinfrastrukturen fungerar i enlighet med EU:s krav, så jag tycker att vi är redo, sade Oleksandr Pankov.

Innan kriget var Oleksandr Pankov chef för ett statligt bolag i staden Poltava. När Ryssland fullskaligt invaderade Ukraina i februari 2022 bodde han utomlands tillsammans med sin familj, men på grund av invasionen flyttade de tillbaka.

– Jag tvivlade aldrig på att åka tillbaka.

Sedan i september bor familjen i Keiv. På frågan om hur är läget är där svarade Oleksandr Pankov kortfattat.

– Vi slåss och vi kommer att vinna.

Vilka är era största utmaningar på ministeriet just nu?

– Främst har det påverkat våra företag. Vår infrastruktur har förstörts, vi har logistiska problem, brist på finansiering, minskad efterfrågan av produkter och tjänster. Vår största utmaning är att stor del av vår arbetskraft har emigrerat.

Hur ser du på den stora utmaning ni står inför?

– Vi har inga andra alternativ. Vi måste vara starka, fortsätta jobba och vinna kriget. Vi kommer att göra allt och lite till, men det är såklart en jättesvår situation, sade Oleksandr Pankov.

Standardiseringen helt annorlunda

Just nu fokuserar den ukrainska delegationen på att göra deras kvalitetsinfrastruktur mer flexibel, transparent och mer öppen för alla intressenter. Med sig från Sverige plockade Oleksandr Pankov ett antal lärdomar. Det fanns två stora skillnader mellan länderna som han ertappade tidigt. Den ena var att standardiseringsorganet Sis är ett privat bolag.

– I Ukraina har vi ett statligt bolag som är icke vinstdrivande. Här är bolaget oberoende av staten och måste hitta andra sätt att finansiera verksamheten på. Den andra skillnaden är att vi har ett helt annat sätt att arbeta med tekniska kommittéer. För oss är det extremt viktigt att se hur Sis involverar SME:s och stora bolag i kommittéerna för att skapa standarder.

Efter den veckolånga vistelsen i Sverige åkte den ukrainska delegationen tillbaka till hemlandet. Planen var att fortsätta infrastruktur-arbetet genom att ändra lagar och föreskrifter baserat på alla lärdomar ifrån Swedac, Rise och Sis.

– Nu fokuserar vi på att vinna kriget, och sen måste vi återhämta ekonomin snabbt, hitta tillbaka till våra hem, skapa trygghet och bli medlem i EU. Vi är så tacksamma över att Sverige stöttar oss och att vi fått denna möjlighet att studera deras verksamheter, sade Oleksandr Pankov.

Oleksandr Pankov och Tetiana Melnychenko trotsade kylan och gick ut på taket där Sis har kontor i Stockholm. Foto: Raphaelle Sisask

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.