Utbildning i entreprenörskap en framgångsfaktor

Elever som drev ett Ung Företagsamhet-företag på 1990-talet startar i högre utsträckning eget företag, når oftare chefspositioner och bättre etablering på arbetsmarknaden. Det visar en rapport från Näringslivets forskningsinstitut, Ratio.

Utbildning i entreprenörskap en framgångsfaktor

Forskningsrapporten Effekter av utbildning i entreprenörskap har studerat effekterna av utbildningskonceptet UF-företagande som bedrivits på landets gymnasieskolor i drygt 30 år. Författarna Karl Wennberg, docent Handelshögskolan i Stockholm och vice vd på Ratio och Niklas Elert, doktorand Örebro Universitet, har i rapporten följt elever som drev UF-företag 1994–1996 och undersökt deras nuvarande position på arbetsmarknaden. Rapporten visar att deltagarna i studien hade tolv procent högre årsinkomst än kontrollgruppen. 44 procent fler hade en chefsposition och sannolikheten att vara arbetslösa var drygt 20 mindre lägre jämfört med kontrollgruppen. Dessutom var sannolikheten att bli egenföretagare 20 procent högre.

– Resultaten visar att det bästa man kan göra för att bli bra på företagande är att öva på att driva företag i tidig ålder. Övning ger färdighet, säger Niklas Elert, doktorand vid Örebros universitet, till Svenskt Näringsliv.

Han tror även att elever som drivit UF-företag blir bättre anställda, men om det är att företagandet gör människor drivna eller om det är drivna människor som lockas till UF-kurserna vet han inte.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.