Sist Kvalitetsmagasinet träffade Tina Bohlin var hon HSEQ-specialist på ISS Facility Services. Innan dess jobbade hon som projektledare på Sis där hon kom att bli en av personerna i landet med mest kunskap om ISO 9001. För fem veckor sedan klev hon in i sin nya roll som KAMS-chef på GK, ett bolag som erbjuder rådgivning och tjänster inom tekniska installationer i byggnader.
– Det känns jätteroligt! Introduktionsprogrammet har varit jättebra, och jag har haft möjlighet att prata med nyckelroller i Sverige och inom koncernen. Till exempel har jag redan träffat ägarna, säger Tina Bohlin.
KAMS-chef, vad innebär rollen?
– Det står för kvalitet, arbetsmiljö, miljö och säkerhet och handlar om verksamhetsutveckling överlag, eftersom de här delarna går in i allt vi gör. GK är certifierat enligt ISO 9001 och ISO 14001 men jobbar naturligtvis också mycket med arbetsmiljö, även om vi inte har den certifieringen än. Men det kommer säkert framöver.
Del av ett team
En av orsakerna till att Tina Bohlin tog jobbet var att GK har en avdelning som heter Verksamhetsutveckling. I den sitter KAMS-chef tillsammans med kollegor som jobbar med exempelvis förändringsledning, inköp och andra viktiga organisatoriska byggstenar.
– Vanligtvis får man slå sitt huvud blodigt över dessa frågor, för många vill bara ha ett certifikat på väggen, men här förstår ledningsgruppen vad verksamhetsutveckling handlar om och hur viktigt det är, säger Tina Bohlin.
Om
GK Sverige
Ägs av GK Gruppen AS, som har drygt 3 200 medarbetare och en omsättning på över 6 miljarder kronor. GK Gruppen har sitt huvudkontor i Oslo, Norge.
Nu ska hon ägna den kommande tiden åt att förbereda och genomföra internrevision på bolagets 34 svenska enheter, vilket hon anser vara en av hennes utmaningar. Även om hon är en fena vad gäller ledningssystem så är hon ny inom byggbranschen. Därmed blir det svårare att kunna ställa bra frågor under internrevisionen. Men Tina Bohlins gedigna erfarenhet är till hennes förtjänst.
– Bakåt i tiden må jag inte ha jobbat med kvalitet, miljö och arbetsmiljö inom riskfyllda branscher, men många rutiner är till exempel kopplade till liknande arbetsmiljöförfattningar. Ibland kan det också vara bra att komma in med helt nya ögon från en annan bransch.
Hållbarhet prio ett
Tina Bohlin tycker det är skönt att jobba för ett helt familjeägt bolag, och dessutom ett som inte är börsnoterat. Det är inter bara familjärt, utan har också tydligt fokus på långsiktig lönsamhet snarare än snabb tillväxt. Sedan GK bildades 1964 har företaget haft miljö på agendan, vilket lockade.
– Vi kanske inte får ut en jättegod vinst ju nu, men på sikt kommer vi att vara i framkant. Hållbarhet är prio ett och ett måste för att överleva, säger hon.
Just nu ligger fokus på CSRD-direktivet som börjar gälla nästa år. GK klimatredovisar idag enligt GHG-protokollet och har anslutit sig till Science Based Targets Initiative för att sätta vetenskapsbaserade klimatmål.
– Jag känner mig trygg med koncernens hållbarhetschef i Norge, och med kompetensen inom företaget. Det är vanligt att man känner sig ensam i den här rollen, men nu kan jag bolla med kollegor i Norge och Danmark, säger Tina Bohlin.
Arbetsmiljö stor fråga
Som KAMS-chef hoppas Tina Bohlin kunna genomföra förbättringar inom en av de tuffare frågorna inom branschen; arbetsmiljön. Till exempel är det svårt att få medarbetare att registrera riskobservationer.
Hur ska du förbättra arbetsmiljön?
– Vi har försökt att underlätta genom att förenkla registrering och riskhantering, men vi ska också ha en säkerhetsvecka i oktober, för att få medarbetarna att förstå hur viktigt detta är. Det ser jag fram emot! Förbättringsarbetet är en del av allas vardagliga arbete. Vi kan göra jättemycket för att tillsammans säkra och olja maskineriet, avslutar Tina Bohlin.