Varannan villig att byta karriär

Förändringsarbete En majoritet av svenskarna kan tänka sig att byta yrke helt. Var femte person tänker byta jobb det närmaste året, gärna inom IT. Det visar en Sifo-undersökning som presenteras av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad.

Varannan villig att byta karriär

Enligt undersökningen planerar var femte svensk att byta jobb under det närmaste året. En majoritet av svenskarna kan också tänka sig att byta karriär och skola om sig till något av de bristyrken som Arbetsförmedlingen har definierat.

Över hälften av svenskarna kan tänka sig att lära sig ett nytt yrke för att bli mer relevanta på arbetsmarknaden i framtiden. Mest öppna för att lära sig ett nytt yrke är unga. Av personer i åldern 18-24 år är 71 procent öppna för att skola om sig. Det kan jämföras med 67 procent i gruppen 35-49 år och 30 procent i åldern 50 år och uppåt. Intresset är större bland män (60 procent) än kvinnor (51 procent).

Bland dem som kunde tänka sig att skola om sig till ett nytt yrke svarade flest mjukvaru- och systemutvecklare inom it. Minst populära bland bristyrkena är de praktiska yrkena inom bygg och anläggning, såsom takmontör eller plåtslagare, samt undersköterska inom hemtjänst och äldreboenden.

Var femte man (20 procent) kan tänka sig att skola om sig till lärare inom yrkesutbildning och drygt var femte kvinna (21 procent) kan tänka sig att skola om sig till medicinsk sekreterare och vårdadministratör.

De fem mest populära yrkena att skola om sig till (procent):

  1. It – mjukvaru- och systemutvecklare (14,72)
  2. Lärare inom yrkesutbildning (14,23)
  3. Civilingenjör/ingenjör inom bygg och anläggning samt Lärare inom grundskolan (14,14)
  4. Civilingenjör/ingenjör inom maskinteknik (12,95)
  5. It – Systemtestare och testledare (12,8)

Fem minst populära yrkena att skola om sig till (procent):

  1. Takmontör (0,72)
  2. Undersköterska inom hemtjänst och äldreboende (1,53)
  3. Byggnads- och ventilationsplåtslagare (2,24).
  4. Betongarbetare (2,35).
  5. Sjuksköterska – barnmorska (2,3)

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel den 19 – 22 februari 2019.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste