Varje tredje kvinna har ont på jobbet varje dag

Sju av tio arbetsgivare fick anmärkningar i Arbetsmiljöverkets inspektion med fokus på kvinnors belastningsergonomi.

En tredjedel av kvinnorna på den svenska arbetsmarknaden har ont varje dag på grund av påfrestande arbetsställningar. Många har arbetsuppgifter som är monotona och repetitiva och ger upphov till besvär i muskler och leder. När Arbetsmiljöverket under 2012 och början av 2013 inspekterade 700 företag och organisationer inom livsmedelsindustrin, hotell, tvätterier och tillverknings- och fordonsindustri fick sju av tio arbetsgivare någon form av anmärkning på brister i arbetsmiljön. Inspektionen lade särskilt fokus vid kvinnors belastningsergonomi.Gemensamt för arbetsplatserna är manuell hantering och repetitivt arbete.

– Med den här insatsen vill vi hitta riskerna idag och undvika morgondagens skador, säger Minke Wersäll, projektledare och arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Problemet med belastningsskador är att de uppstår gradvis, är svåra att upptäcka och tar lång tid att läka.

– En person som exempelvis utför lyft varje dag kan plötsligt få en ryggskada och kanske aldrig komma tillbaka till arbetslivet, fortsätter Minke Wersäll.

2011 utgjorde belastningsskador 25 procent av samtliga anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro och arbetssjukdomar.

Brister undersöks inte

Arbetsmiljöverkets granskning visade att det arbetsgivarna behöver bli bättre på är att undersöka riskerna när det gäller ergonomi. Det kan till exempel handla om att ta reda på hur många lyft medarbetarna gör varje dag, om arbetsställningen varieras och hur tunga lyften är. Andra faktorer som påverkar belastningen är antalet raster, arbetstempot och möjligheten till arbetsrotation.

Satsningen på att undersöka kvinnors belastningsergonomi är en del av ett fyraårigt uppdrag om kvinnors arbetsmiljö och har redan gett vissa resultat. Uppföljande inspektioner har visat att många arbetsgivare har åtgärdat vissa belastningsrisker och till exempel gjort om så att handhållna maskiner passar både män och kvinnors handstorlek och fysiska styrka.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.