Nytt verktyg mäter mjuka kompetenser

Verksamhetsutveckling För att trygga verksamhetsutvecklingen krävs rätt personer. Vid sidan av hårda fakta gäller det vid rekryteringen att ha blick för rätt mjuk kompetens. Arbetsförmedlingen erbjuder nu ett eget digitalt verktyg för detta.

Nytt verktyg mäter mjuka kompetenser

För många arbetsgivare är mjuka kompetenser minst lika viktigt, eller viktigare, än formell så kallad hård kompetens när man rekryterar. Chanserna att hitta rätt person vid en rekrytering är större om man vet vilka mjuka kompetenser som är viktigast för rollen, menar Arbetsförmedlingen, som presenterar ett digitalt verktyg för detta.

Läs även: Kvalitetspraktiker kan behöva jobba annorlunda

Medan hårda kompetenser visar personens utbildning, erfarenhet och kunskap om arbetsuppgifterna, handlar mjuka kompetenser om egenskaper; hur man hanterar vissa situationer och är som medarbetare och kollega.

Konkreta värden

I verktyget grupperas egenskaperna i de fem grupperna relationer, organisering, prioritering, anpassning och utveckling. Syftet är att konkretisera värdena för att öka chansen att hitta rätt person.

Läs även: De 20 hetaste kompetenserna för chefer

I de användningstester som gjorts av verktyget märks att olika arbetsgivare ser olika användningsområden för verktyget, uppger Arbetsförmedlingen. Exempelvis för att få inspiration till annonsskrivande, att förbereda intervjufrågor eller för att utvärdera kandidater i en anställningsprocess.

Enligt Arbetsförmedlingen toppade mjuka kompetenser listan över vilka trender som beräknas ha störst inflytande på HR- och rekryteringsbranschens framtid i Linkedins årliga trendrapport från februari 2019. I rapporten ansåg 92 procent att mjuka kompetenser är lika viktiga eller viktigare än hårda kompetenser.

Läs även:  Social kompetens lönar sig bättre än intelligens

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.