Kvalitetsmagasinet Fokus

Framgångsrik digitalisering i offentlig sektor

7 februari 2024
Digital kompetensdag från tv-studion

Lär av de bästa experterna om offentlig sektors möjligheter att digitalisera

Världen blir allt mer digital. Svenskarna ställer stora krav på den offentliga verksamheten att vara en aktiv del i utvecklingen och att de ska kunna möta sina kunder på ett modernt och kvalitetssäkrat sätt. Samma tryck kommer ofta också från den egna organisationen som vill framåt och utnyttja de möjligheter som finns.

Kvalitetsmagasinets heldag fokuserar på de spännande utmaningar du som driver digitaliseringsprojekt i offentlig sektor har, och ger dig nya verktyg för att bli en bättre ledare och nya visioner för vad som kan och bör digitaliseras.

Kvalitetsmagasinet Fokus | Framgångsrik digitalisering i offentlig sektor

Plats Digital kompetensdag från tv-studion
Tid 7 februari 2024, 08:30 - 16:00
Pris 6 490:- exklusive moms

Vi har samlat ledande experter för att hjälpa dig möta de svårigheter och möjligheter som finns i en digitaliseringsprocess. Vi har valt ut fyra områden där experterna hjälper dig att skapa rätt förutsättningar:

 • Digitalisera med rätt fokus i offentlig sektor.
 • Få till ledarskapet i processen.
 • Skapa ett modernt förbättringsarbete.
 • Bli inspirerad till nya möjligheter inom digitalisering.

Lär dessutom av fyra verksamheter som berättar om sina processer och lösningar.

Det är första gången vi genomför konferensen Kvalitetsmagasinets Fokus. Dagen kommer att livesändas från vår tv-studio, allt spelas in och kommer att i efterhand finnas tillgängligt tre månader som en digital kompetensbank. Dessutom får du en digital dokumentation med alla presentationer.

Under sändningen använder vi oss av marknadens modernaste interaktiva konferensplattform där du har möjlighet att ställa dina frågor direkt till experterna.

Välkommen till en heldag för dig som vill ta tag i er digitalisering!

Program

Fäll ut alla
 • 08:30 - 09:00

  Logga in och upptäck den digitala plattformen

  Innan det livesända programmet startar kl. 09:00 kan du logga in och bekanta dig med den digitala plattformen.
 • 09:00 - 09:10

  Livesändningen startar: Välkomna!

  Kvalitetsmagasinets chefredaktör Kalle Anrell och reporter Ellinor Gotby Eriksson hälsar välkomna och inleder programmet. Talare

  Kalle Anrell

  Moderator, Kvalitetsmagasinet

  Ellinor Gotby Eriksson

  Moderator, Kvalitetsmagasinet
 • 09:10 - 09:50

  De viktigaste frågorna för att digitalisera offentlig sektor

  Johan Magnusson menar att offentlig sektor laggar efter rejält i den digitala transformationen, och att det finns många mer eller mindre uppenbara bakomliggande faktorer till problematiken. Här får ni höra hans syn på utmaningar, möjligheter, fällorna som till varje pris bör undvikas i arbetet med offentlig sektors digitalisering. Talare

  Johan Magnusson

  Professor, Göteborgs universitet och SCDI
  Johan Magnusson är docent i information, verksam vid Institutionen för Tillämpad IT vid Göteborgs universitet, och föreståndare för The Swedish Center for Digital Innovation. Han har bland annat skrivit boken ”Offentlig sektors digitalisering” som kan användas som en handbok för tjänstemän och politiker, och har en gedigen forskarbakgrund inom digital transformation.
 • 09:50 - 10:25

  Så får du till rätt ledarskap när du digitaliserar

  I en digitaliseringsprocess krävs mycket av ledarna. Juna Jumaa har undersökt framgångsrika svenska bolag och sett de egenskaper och beteenden som gör skillnad – och ger en lyckad digitalisering. Hon ger dig konkreta tips på bra verktyg. Talare

  Juna Jumaa

  Konsult, Implement Consulting Group
  Juna jobbar som senior managementkonsult på Implement Consulting Group. Hon har jobbat med olika förändringsprojekt i över 12 år och har alltid individen i fokus.
  Junas drivkraft är att hjälpa företag med deras transformationsresa genom att ur ett mänskligt perspektiv identifiera utvecklingsbehov.
  Juna har en Executive MBA med fokus på förändring och ledarskap och en kandidatexamen inom internationell företagsekonomi.
 • 10:25 - 10:40

  Förmiddagspaus

  Nu är det dags för en förmiddagspaus. Passa på att hämta kaffe och lite frisk luft. Eller interagera med andra deltagare i den digitala plattformen.
 • 10:40 - 11:10

  Case: Så använder Nacka kommun artificiell intelligens

  Nacka kommun är först i landet med att testa ett automatiserat beslutsfattande av installation av eldstad. En robot hanterar kommuninvånarnas ansökningar i realtid och ger svar inom några minuter. Nu planerar kommunen att effektivisera fler ärendehanteringar med hjälp av ai. Under dagen berättar Brita Molavi Rösblad om framstegen med automatiserade verksamhetsprocesser och om kommande projekt. Talare

  Brita Molavi Rösblad

  Digitaliseringschef, Nacka kommun
 • 11:10 - 11:40

  Case: Digitalisera och visualisera rätt saker i skolan

  År 2000 startade Anders Ynnerman Norrköpings visualiseringsstudio, (NVIS). Det är ett laboratorium för visualisering och virtuell verklighet. Bland annat har han tagit fram det virtuella obduktionsbordet som används av läkarstudenter världen över. Det vetenskapliga arbetet inom NVIS har skapat förutsättningar till ytterligare etableringar, däribland Visualiseringscenter. Under dagen kommer han bland annat att berätta hur ny visualiseringsteknik kan användas för en mer tillgänglig och meningsfull undervisning i grundskola och gymnasium. Talare

  Anders Ynnerman

  Professor, Linköpings universitet
  Anders Ynnerman är sedan 1999 professor i vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet. Han disputerade 1992 på Göteborgs universitet på en avhandling i fysik. Åren som följde forskade han vid Oxfords universitet i Storbritannien och Vanderbiltuniversitetet i USA. När han kom tillbaka till Sverige startade han Swedish National Graduate School in Scientific Computing.
 • 11:40 - 12:00

  Panelsamtal: Hindren för att börja digitalisera – och så vill vi lösa det

  Överallt finns det hinder som behöver passeras för att en verksamhet ska kunna digitaliseras. Hur ska man få med sig personalen, välja rätt samarbetspartner, välja ut rätt processer och så vidare. Det är några av frågorna som vi tar upp i det här panelsamtalet. Talare

  Brita Molavi Rösblad

  Digitaliseringschef, Nacka kommun

  Anders Ynnerman

  Professor, Linköpings universitet
  Anders Ynnerman är sedan 1999 professor i vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet. Han disputerade 1992 på Göteborgs universitet på en avhandling i fysik. Åren som följde forskade han vid Oxfords universitet i Storbritannien och Vanderbiltuniversitetet i USA. När han kom tillbaka till Sverige startade han Swedish National Graduate School in Scientific Computing.
 • 12:00 - 13:00

  Lunchpaus

  Nu är det dags att fylla på med lite lunch innan programmet fortsätter.
 • 13:00 - 13:40

  Så digitaliserar du ditt förbättringsarbete

  Digitalisering involverar alltid flera delar i verksamheten. För att skapa effektiva processer i det arbetet krävs även en digitalisering av samverkansprocessen. Här får du veta hur man idag driver ett effektivt digitaliserat förbättringsarbete. Talare presenteras inom kort.
 • 13:40 - 14:10

  Case: De blir mer effektiva med digitala medarbetare

  Flera myndigheter tar hjälp av artificiell intelligens för att låta sin medarbetare slippa vissa repetitiva uppgifter. Det har ökat effektiviteten i verksamheten rejält och skapat både nöjdare kunder och medarbetare. Mats Franzén på Bolagsverket berättar om AI-projekt som är igång och planeras framåt. Talare

  Mats Franzén

  Senior analytiker, Bolagsverket
 • 14:10 - 14:25

  Paus

  Nu är det dags för en till paus. Innan vi släpper dig så får du chansen att göra lite skrivbordsavslappning med oss. Därefter passar du på att ta en bensträckare, hämta kaffe och lite frisk luft.
 • 14:25 - 14:55

  Case: Så tar de AI till hjälp för att skriva ut patienter

  Pilotprojektet Laisa har testats på Norrlands Universitetssjukhus sedan i juni 2023. Det är ett AI-verktyg som förutser när patienter kan skrivas ut från postoperativa avdelningen. Målet med projektet har inte bara varit att resursoptimera, utan även att förstå varför man inom sjukvården, enligt Sara D. Lundsten, är analfabeter vad gäller AI. Talare

  Sara D. Lundsten

  Specialistsjuksköterska, Norrlands universitetssjukhus
  Sara D. Lundsten är specialistsjuksköterska inom intensivvård och anestesi vid Norrlands Universitetssjukhus. Hennes forskningsområde som doktorand är AI inom sjukvården, med fokus på postoperativvård, anestesi, operation och intensivvård. Sara är aktuell med pilotprojektet Laisa.
 • 14:55 - 15:15

  Panelsamtal: Så vet vi att vi väljer rätt uppgifter för AI

  Möjligheterna med artificiell intelligens är enorma. Därmed är det viktigt att sätta rätt avgränsningar för verksamheten för att kvaliteten ska kunna säkras. I panelen diskuterar vi utifrån praktiska exempel hur man kan tänka. Talare

  Mats Franzén

  Senior analytiker, Bolagsverket

  Sara D. Lundsten

  Specialistsjuksköterska, Norrlands universitetssjukhus
  Sara D. Lundsten är specialistsjuksköterska inom intensivvård och anestesi vid Norrlands Universitetssjukhus. Hennes forskningsområde som doktorand är AI inom sjukvården, med fokus på postoperativvård, anestesi, operation och intensivvård. Sara är aktuell med pilotprojektet Laisa.
 • 15:15 - 15:55

  Inspiration: De bästa exemplen på digitalisering i offentlig sektor – nu och i framtiden

  Rickhard Broman är ansvarig på operatören Telia för offentlig sektor. Telia samarbetar med stora regioner, kommuner och myndigheter som en digitaliseringspartner – och Rickard tar med sig massor av exempel på lyckad digitalisering i offentlig sektor – och han spanar också framåt om de möjligheter som kommer att dyka upp. Talare

  Rickhard Broman

  Försäljningschef Offentlig sektor, Telia
  Rickhard Broman har en historia på Telia som sträcker sig tillbaka till 1999. Sedan 2015 har han jobbat med digitalisering och offentlig sektor hos operatören. Rickhard sitter även i juryn för Sveriges digitaliseringskommun.
 • 15:55 - 16:00

  Sammanfattning och reflektion

  Dagen sammanfattas från studion. Vilka nya insikter tar vi med oss från dagen? Talare

  Kalle Anrell

  Moderator, Kvalitetsmagasinet

  Ellinor Gotby Eriksson

  Moderator, Kvalitetsmagasinet

Talare

Johan Magnusson

Professor, Göteborgs universitet och SCDI

Juna Jumaa

Konsult, Implement Consulting Group

Brita Molavi Rösblad

Digitaliseringschef, Nacka kommun

Mats Franzén

Senior analytiker, Bolagsverket

Sara D. Lundsten

Specialistsjuksköterska, Norrlands universitetssjukhus

Anders Ynnerman

Professor, Linköpings universitet

Rickhard Broman

Försäljningschef Offentlig sektor, Telia

Kalle Anrell

Moderator, Kvalitetsmagasinet

Ellinor Gotby Eriksson

Moderator, Kvalitetsmagasinet

Framgångsrik digitalisering i offentlig sektor

anordnas av Kvalitetsmagasinet