Lucka 15: Kvalitetssäkra ledningens genomgång

Kvalitetskalendern Varje dag fram till jul kan du ta del av vår kvalitetskalender. Det här är managementkonsulten Jessica Grusells bästa kvalitetsråd.

Lucka 15: Kvalitetssäkra ledningens genomgång
Foto: Adobe Stock/ Raphaelle Sisask

December innebär inte bara julstämning, det är också tid för ledningens genomgång i många verksamheter. Här kommer ett tips om hur man strukturerar upp inför!

Foto: Privat

Etablera ett effektivt angreppssätt för ledningens genomgång och säkra medvetenhet om syftet! Många organisationer jag jobbar med kör ett späckat långt möte per år med ledningen där det ofta blir frustration över tidsåtgång, detaljnivå och oklarhet kring det faktiska syftet av denna kravställda genomgång.  Framgången ligger i att portionera ut de olika aspekterna som just er organisation behöver ha med över året.  Se till att det är rätt målgrupp som är mottagare av statistik och trender, och att diskussion och förslag kring förbättring och effektivisering sker löpande. Självklart behövs också sedan med regelbundenhet en konsoliderad strategisk genomgång med ledningen där förslag på de eventuellt större förbättringar som kommer krävas för att säkra ett hållbart ändamålsenligt ledningssystem över tid. Rätt beslut på rätt nivå. Detta angreppssätt kommer leda till proaktivitet i organisationen – kvalitetskultur – och en mer engagerad ledning. Nästa steg blir att utvärdera er mot de sju ledningsprinciperna. Efter det är ledningssystemet topp prioritet på ledningens agenda.

Jessica Grusell, senior managementkonsult på Knowit

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.