![Nu rör vi oss mer än under pandemin](https://kvalitetsmagasinet.se/wp-content/blogs.dir/sites/6/2022/08/jogging-340x234.jpeg)
If har återigen kommit med en rapport om svenskarnas hälsa, den så kallade hälsobarometern. Hur mår vi efter den utdragna pandemin? If:s undersökning visar att runt 20 procent av de tillfrågade rör sig mer än de gjorde under pandemin. I åldersgrupperna 18–24 år och 25–34 år är det nästan 30 procent som rör sig mer, medan åldersgruppen 65–74 år endast visar en blygsammare ökning (12 procent”.
Det är en positiv utveckling, inte minst som svenskarna tycks ha en ambivalent inställning till motion i vardagen. Den senaste Eurobarometern visade att Sverige tillhör de länder i Europa där befolkningen motionerar mest. Men samtidigt ligger svenskarna också i EU-toppen när det gäller stillasittande, i snitt nio till tio timmar per dag. Stillasittandet kan ge allvarliga hälsokonsekvenser, inte minst i fråga om hjärt- och kärlsjukdomar.
Sommar och höst en bra tid att byta vanor
Folkhälsomyndighetens ”Nationella riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande” rekommenderar minst 150 minuters pulshöjande aktiviteter i veckan. För barn och unga är rekommendationen minst en timmes pulshöjande fysisk aktivitet varje dag. Vuxna bör dessutom styrketräna vid två till tre tillfällen i veckan, eftersom forskning visar att vi i Sverige har fått både sämre kondition och mindre muskler.
Sommar och semester är ett utmärkt tillfälle att skapa nya vanor med kvällspromenader eller cykelturer i stället för att ta bilen, säger If:s hälsostrateg Kristina Ström Olsson i en kommentar till undersökningen:
–Mindre stillasittande bidrar till positiva hälsoeffekter som förbättrad sömn, ökad koncentration och kreativitet, ett bättre humör och faktiskt även bättre minne. Det ger också förbättrade värden på blodfetter, blodsocker och kolesterol. Med andra ord minskad risk för ohälsa och sjukdom.
Frågan som If ställde till panelen löd:
”Rör du på dig lika mycket som du gjorde under pandemin?”
Mer: 19,9 procent
Lika mycket: 63 procent
Mindre: 13,2 procent
Vet ej: 3,9 procent
Källa: If/Syno
Fotnot: Eurobarometern är en opinionsundersökning som utförs på uppdrag av Europeiska kommissionen två gånger om året.