De blev årets projektledare

Svenska ProjektAkademien har tilldelat Peter Rathsman, Rymdbolaget och Staffan Sjöström, Scania utmärkelsen Årets Projektledare 2005. Peter Rathsman får utmärkelsen för den lyckosamma ledningen av Rymdbolagets månsondsprojekt SMART-1 som är ett europeiskt framkantsprojekt med en mycket stram budget, betydande tekniska utmaningar och en synnerligen krävande och knivig beställare, där kontroll snarare än förnyelse stod högt på dagordningen. Staffan Sjöström tilldelas utmärkelsen för framgångsrik projektledning i samband med utvecklingen av Scanias nya generation lastbilar. Under projektet, med arbetsnamnet NGS, New Generation Scania, genomfördes en omfattande förnyelse av arbetssättet, med ett nytt sätt att integrera projekt- och linjearbetet, kontinuerligt uppmärksamma och åtgärda projektavvikelser. Arbetssättet har sedermera fått stor spridning inom Scania och bestående värde för företaget.

Utmärkelserna kommer att delas ut i samband med Svenska ProjektAkademiens högtidsmöte den 8 december. Sedan 1995 delar Svenska ProjektAkademien ut utmärkelsen till personer som har främjat utvecklingen och tillämpningen av projektformen i svenskt arbetsliv. Svenska ProjektAkademien har till uppgift att främja utvecklingen och tillämpningen av projektformen i svenskt arbetsliv. Bland akademiens ledamöter finns tekniker, ekonomer, beteendevetare och humanister från näringsliv, offentlig verksamhet, universitet och högskolor.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.