Nytt ramverk ska hjälpa ingenjörer nå full kreativ potential

Verktyg Alla kan vara kreativa, men att ta vara på kreativiteten kan var svårt, särskilt när man är nybörjare på något. Med hjälp av ett nytt ramverk ska ingenjörers idéer kunna främjas och tas tillvara på.

Nytt ramverk ska hjälpa ingenjörer nå full kreativ potential
Angelica Lindwall har studerat hur ingenjörers kreativitet ska tas tillvara på vid additiv tillverkning. Foto: Adobe Stock

Angelica Lindwall forskar vid Luleå tekniska universitet. I sin doktorsavhandling har hon studerat innovationsprocesser och kreativitet inom fem företag, de flesta inom rymdindustrin. Dessa företag har gemensamt att de använder sig av additiv tillverkning, även kallat 3D-printing. Det är en teknik som gör det möjligt att bygga i stort sett vad som helst, så därmed möjliggör den för innovationer. Men det är inte alltid lätt att vara kreativ på beställning. Därför har Angelica Lindwall skapat ett ramverk. Hon har genomfört ett antal intervjuer och på så sätt hittat vad som saknas i produktutvecklingsprocessen.

– Motivation och kreativt tänkande var något som det pratades väldigt lite om. Det var fokus på att förstå den nya teknologin. Det tekniska är viktigt, men ingenjörerna fokuserar inte lika mycket på de andra aspekterna som också är viktiga, säger Angelica Lindwall.

Angelica Lindwall.

Lämna utrymme för misstag

Hennes ramverk vilar på tre ben; kreativt tänkande, motivation och expertis, och alla delar är lika viktiga. Angelica Lindwall liknar ramverket vid ett paraply för alla nya sorters teknologi inom industrin. Och det kan tillämpas utanför rymdindustrin, hos alla som exempelvis håller på att introducera additiv design med låg produktionstakt.

– Det viktigaste när man introducerar ny teknik är att lämna utrymme för misstag, så att ingenjören kan lära sig av dem. Det är motiverande att söka efter vad man kan och inte kan göra. En annan sak som är viktig är att ha tillit till sina medarbetare, säger Angelica Lindwall.

Läs hela avhandlingen här.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste