Plocka fram självsäkerheten när du behöver den

Coachning Självförtroende spelar roll, inte minst för dig som chef. Här är sju knep att ta till om självsäkerheten brister när du verkligen skulle behöva den.

1. Kom ihåg dina styrkor

Påminn dig om varför just du är bäst lämpad för den uppgift som ska göras, eller tänk på någon gång när du lyckades styra upp en riktigt knivig situation. Fokusera på allt du åstadkommit, inte på det du inte gjort.

2. Stoppa negativa tankar

Lägg märke till om du säger till dig själv att du inte duger och borde ge upp. Var snäll mot dig själv. Byt ut några av tankarna mot positiva affirmationer – ”Jag är en fantastisk chef och jag klarar det här”.

3. Kolla kroppsspråket

Agera säkert – sträck på dig, dra bak axlarna och se den du möter i ögonen.

4. Kom som ditt bästa jag

Se till att hinna förbereda dig så att du vet vad du ska säga. Läs på så att du är insatt i det ni ska diskutera.

5. Var aktiv

I stället för att smälta ihop med tapeten: Engagera dig i diskussionerna, nicka och häng med. Kom med några tänkvärda bidrag som för samtalet framåt.

6. Behåll perspektivet

Det är inte hela världen att inte vara perfekt. Misstag du gör i dag har troligen glömts imorgon.

7. Tänk på någon du beundrar

Tänk på någon du respekterar och gillar. Vad skulle den personen göra och säga i det här läget? Skulle hen dra täcket över huvudet eller göra något helt annat?

Låt inte bristande självförtroende stoppa dig. Faktum är att det är genom att göra något fastän det känns motigt som du bygger upp vetskapen: ”Jag klarar det här”.

Källa: Business Insider UK

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.