Teknisk sprit blir ett nytt ackrediteringsområde

Ackreditering Nu blir det nya krav på dem som handlar med teknisk sprit. Folkhälsomyndigheten vill få bättre kontroll på handeln, och Swedac har fått i uppdrag att ackreditera kontrollorganen runt spritprodukterna.

Teknisk sprit blir ett nytt ackrediteringsområde
Etanolmolekyl. Nu blir det hårdare kontroll runt hanteringen av teknisk sprit. Foto: Adobe Stock

Teknisk sprit är vanligt förekommande i såväl forskning som sjukvård men används även i många andra yrkesområden, till exempel i tillverkningsindustrin och livsmedelsbranschen. Nu skärper folkhälsomyndigheten kraven på de företag som ska få kontrollera handeln med teknisk sprit och hanteringen av den. Bland annat ska all sprit vara spårbar så att den inte kan hamna på avvägar.

Swedac har fått i uppdrag att ackreditera kontrollorganen.

– Tidigare har inte några särskilda krav ställts på företag som granskar att teknisk sprit hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Nu krävs ett ackrediterat organ, säger Magnus Pedersen, utredare på Swedac, säger Magnus Pedersen, utredare på Swedac, i ett pressmeddelande.

Dispens för icke-krediterade kontrollorgan

De nya kraven innebär att företag som redan är ackrediterade för ISO/IEC 17020:2012 kan ansöka om att utöka ackrediteringens omfattning till att också gälla Folkhälsomyndighetens nya föreskrift, HSLF-FS 2022:63.

– Fram till första november 2023 finns en övergångsregel som säger att även företag utan ackreditering kan utföra kontroller av hantering av teknisk sprit. Men ett sådant företag måste ha ansökt hos Swedac om att bli ackrediterat innan de kan utföra uppdraget, kommenterar Magnus Pedersen.

Folkhälsomyndigheten arrangerar ett webbinarium för intressenter den sista januari. Där kommer Swedac att gå igenom hur en ansökan om ackreditering går till.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste