Unga tror gott om sig själva som kollegor

Medarbetare En ny undersökning visar att kollegorna är mycket viktiga för att trivas på jobbet. Nio av tio svenskar trivs bra bland kollegorna på sitt nuvarande jobb. Och de flesta tror också gott om sig själva som kollegor – framför allt unga under 30 år.

Unga tror gott om sig själva som kollegor
Många har också gott självförtroende när de betygsätter sig själva som kollegor, särskilt unga under 30 år. Foto: Adobe Stock

– Att så många trivs med sina kollegor är något vi ska vara stolta över. En arbetsplats med god stämning är en arbetsplats som underlättar för medarbetaren att utvecklas och våga prova nytt, vilket i sin tur är bra för företaget, kommenterar Elisabeth Skol, HR-Direktör på ManpowerGroup Sverige som genomfört undersökningen.

Nio av tio, 90 procent, uppger att de trivs mycket bra eller ganska bra med kollegorna på jobbet. Och många har också gott självförtroende när de betygsätter sig själva som kollegor, särskilt unga under 30 år. Över hälften, 54 procent, tror nämligen att de uppfattas mycket positivt av kollegorna på arbetsplatsen. Motsvarande siffra för personer 30–45 år är 41 procent, och 33 procent för de över 46 år. Bara 3 procent av alla svarande i undersökningen tror att de uppfattas ganska eller mycket negativt.

– Det är roligt att unga är så positiva – och det verkar ju som att de gör en väldigt korrekt bedömning, när vi tydligt ser att så många i undersökningen trivs bra med jobbkamraterna. Ett gott betyg för svenska arbetsplatser, säger Elisabeth Skol.

Undersökningen visar också att svenskar överlag trivs väldigt väl på jobbet. Sex av tio, 57 procent, uppger att deras nuvarande arbetsplats är, eller nästan är, deras drömarbetsplats. De tre faktorerna som bidrar mest till trivseln på jobbet är bra kollegor, en bra chef och meningsfulla arbetsuppgifter.

– En bra arbetsplats ger nöjdare och mer motiverade medarbetare, och för att nå dit behövs både kunskap och ett systematiskt arbete. Därför vill vi på ManpowerGroup bidra med insikter om vad som utgör en drömarbetsplats för att hjälpa fler företag att attrahera, rekrytera och behålla talanger, avslutar Elisabeth Skol.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.