Ett gott skratt…

Arbetsmiljö Skrattar ni sällan på jobbet, bli inte nedstämd! Det går att öva sig till ett roligare arbetsliv.

Att skratta är inte bara roligt, det är också hälsosamt både för kropp och själ. Det påverkar kreativiteten, stressbalansen, problemlösningsförmågan och energinivån. Listan på mentala vinningar av skratt kan göras lång. Det är något som Lena Dur Högnelid, psykolog och organisationskonsult tagit fasta på. Hon har besökt en mängd företag för att få dem att skratta mer.

– Skratt är ett socialt smörjmedel som behövs på en arbetsplats. Det är svårt att interagera om man inte ler. Personer som ser sura eller neutrala ut fungerar inte i ett socialt sammanhang, säger hon till Prevent.

Går att träna

Men om ni skrattar för lite på er arbetsplats går det faktiskt att träna sig i att ha roligare. Man kan exempelvis organisera arbetsdagen så att personalen har gemensamma raster där man inte pratar jobb och man kan fysiskt träna sig i att skratta, något som Lena Dur Högnelid kallar skrattercise.

Det kan handla om så enkla saker som att medvetet skratta högt för sig själv tills man börjar skratta på riktigt. För skrattets fysionomi är i sig något som får oss på gott humör.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.