Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Kvaliteten på våra badvatten allt bättre

Miljö Kvaliteten på svenska badvatten blir allt bättre. Fler än nio av tio så kallade EU-bad, som är föremål för regelbundna kvalitetskontroller, har ett badvatten som klassificeras som utmärkt, bra eller tillfredsställande, visar Havs- och vattenmyndighetens och Folkhälsomyndighetens rapport om Sveriges badvattenkvalitet.

Kvaliteten på våra badvatten allt bättre

I kommunernas badvattenregister finns totalt cirka 2 700 badplatser, varav 441 är så kallade EU-bad. På EU-baden kontrolleras kvaliteten på badvattnet regelbundet enligt vissa regler, vilket också ska framgå av skyltar på badplatserna.

I Sverige ska de badplatser som har mer än 200 badande per dag under badsäsongen registreras som EU-bad, men kommuner kan även frivilligt registrera och kontrollera övriga bad enligt samma regler.

Provtagningen, som sköts av kommunerna, är inriktad på hälsorisker och omfattar två typer av bakterier – Escherichia coli (E. coli) och Intestinala enterokocker. Utifrån provtagningsresultatet sker sedan en kvalitetsklassning med fyra nivåer:

Utmärkt

Bra

Tillfredsställande

Dålig

På Havs- och vattenmyndighetens webbplats Badplatsen – www.havochvatten.se/badplatsen – finns specifik information om alla Sveriges EU-bad. Havs- och vattenmyndigheten tar också årligen fram en rapport i samarbete med Folkhälsomyndigheten för att ge en lägesbeskrivning.

Av den senaste rapporten, som utgår från prover tagna under förra säsongen, framgår att de allra flesta EU-bad har en god vattenkvalitet. På 405 av 441 EU-bad – motsvarande 91,8 procent – klassificeras vattnet som utmärkt, bra eller tillfredsställande, vilket är en ökning jämfört med tidigare år. Av dessa har 353 fått den högsta klassificeringen – utmärkt – jämfört med 333 året innan.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Kvalitetsmagasinet sparar mina uppgifter
Läs mer om vår integritetspolicy här
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.