nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Foto: Stock Adobe.

Kvaliteten på våra badvatten allt bättre

Kvaliteten på svenska badvatten blir allt bättre. Fler än nio av tio så kallade EU-bad, som är föremål för regelbundna kvalitetskontroller, har ett badvatten som klassificeras som utmärkt, bra eller tillfredsställande, visar Havs- och vattenmyndighetens och Folkhälsomyndighetens rapport om Sveriges badvattenkvalitet.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

I kommunernas badvattenregister finns totalt cirka 2 700 badplatser, varav 441 är så kallade EU-bad. På EU-baden kontrolleras kvaliteten på badvattnet regelbundet enligt vissa regler, vilket också ska framgå av skyltar på badplatserna.

I Sverige ska de badplatser som har mer än 200 badande per dag under badsäsongen registreras som EU-bad, men kommuner kan även frivilligt registrera och kontrollera övriga bad enligt samma regler.

Provtagningen, som sköts av kommunerna, är inriktad på hälsorisker och omfattar två typer av bakterier – Escherichia coli (E. coli) och Intestinala enterokocker. Utifrån provtagningsresultatet sker sedan en kvalitetsklassning med fyra nivåer:

Utmärkt

Bra

Tillfredsställande

Dålig

På Havs- och vattenmyndighetens webbplats Badplatsen – www.havochvatten.se/badplatsen – finns specifik information om alla Sveriges EU-bad. Havs- och vattenmyndigheten tar också årligen fram en rapport i samarbete med Folkhälsomyndigheten för att ge en lägesbeskrivning.

Av den senaste rapporten, som utgår från prover tagna under förra säsongen, framgår att de allra flesta EU-bad har en god vattenkvalitet. På 405 av 441 EU-bad – motsvarande 91,8 procent – klassificeras vattnet som utmärkt, bra eller tillfredsställande, vilket är en ökning jämfört med tidigare år. Av dessa har 353 fått den högsta klassificeringen – utmärkt – jämfört med 333 året innan.

Taggar:,

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.