Trots resterna av en ihärdig förkylning svarar Pernilla Hellan i luren med ett glatt humör. Så länge som hon avstår från att skratta drar hostandet inte i gång, men det är lättare sagt än gjort.
Pernilla Hellan är en av flera verksamhetsutvecklare på konsultföretaget Driv Innovation. Företaget var från början en förening som grundades utifrån industrins kompetensbehov i Jämtland. 2016 blev Driv Innovation en kompetenspool som hjälper små och medelstora företag att utveckla sina verksamheter.
Pernilla Hellan har jobbat där sedan knappt sju år tillbaka. En vanlig dag på jobbet stöttar hon företag i att uppnå standardkrav och säkerställa en kultur av ständiga förbättringar.
– Vad jag gör på jobbet är egentligen att dela med mig av metoder, följa upp, ständigt lära mig och utvecklas tillsammans med en rad fantastiska företag!
Pernilla Hellan beskriver sig själv som en teaterapa. Med humor och karisma avväpnar hon sina kunder för att få dem att skildra sina verkligheter och hitta förbättringar. En av hennes målsättningar är att skapa självsäkra företag.
– De ska alltid känna att de kan när jag backar ifrån ett projekt.
2010 bestämde sig Pernilla Hellan för att studera ledarskap och förbättringsarbete i Östersund. Beslutet att välja den utbildningen grundade sig i en vilja att jobba som chef.
– I väldigt många sammanhang blir jag den inofficiella ledaren, så jag ville vidareutveckla det.
Men under studierna riktades ambitionerna in mer specifikt på kvalitet och verksamhetsutveckling. Intresset föddes under en termin som helt och hållet ägnades åt Lean, som blev en stor ögonöppnare för Pernilla Hellan.
– Jag fastnade ganska hårt för det. Hela filosofin är enkel och logisk, men sen tycker jag att den har misshandlats ganska hårt.
På vilket sätt?
– Det är många som har försökt att slå mynt av Lean genom att göra den komplicerad. ”Den rätta lösningen” säljs till företag. När jag insåg hur enkel, självklar och logisk Lean är så förstod jag också missbruket, och där insåg jag att jag kunde göra skillnad, säger Pernilla Hellan.
I arbetet mot ständiga förbättringar är Iso-standarderna ett av Pernilla Hellans främsta verktyg. Hon tycker att de har fångat upp konceptet på ett bra sätt.
– Jag tycker det är jättebra att alla, oavsett nivå, kan certifieras så länge de uppfyller lagkrav, kundkrav och visar en anda av ständiga förbättringar. Det sänker tröskeln för att komma i gång med förbättringsarbete.
Pernilla Hellan är alltid jättenoga med att trycka på god avvikelsehantering, eftersom det är förbättringsarbete i dess renaste form. Hon är också noga med medarbetarsamtal, att medarbetare får möjlighet till att utvärdera sig själva och skapa personliga mål som resulterar i en utbildningsplan.
Vad är roligast med jobbet?
– Den stora variationen, att hela tiden utvecklas och att hela tiden träffa nya människor. Även om jag självklart inte tar med mig företagshemligheter mellan jobben så tar jag alltid med mig lite ”best practice” mellan de olika företagen. Det finns alltid någon som har kommit på ett bra sätt att lösa olika problem på, som vill dela med sig av sina lösningar. På så sätt utvecklas jag hela tiden, men jag får också vara med och utveckla industrin, för allas bästa.
Oftast upplever Pernilla Hellan att hennes kunskaper tas tillvara på bland hennes kunder, men det är inte helt ovanligt att hon känner sig underskattad i sin yrkesroll.
– Tyvärr tror jag att det hänger ihop med att jag är kvinna och att jag uppfattas som yngre. Det är inte alltid kunden förstår hur de kan nyttja min fulla potential till sin egen nytta.
Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit under din tid som kvalitetsprofessionell?
– Generellt sett blir jag väldigt stolt så fort ett företag jag jobbat med landar en ny certifiering. Det är en otrolig känsla! Men jag minns också en specifik grej från några år tillbaka som har blivit aktuell igen. För tio år sedan forskade jag vid sidan av jobbet med att försöka utveckla Kultur på recept i Jämtlands län. Jag jobbade med dans som behandlingsmetod mot psykisk ohälsa, och nyligen såg jag ett infoblad på min hälsocentral där det stod att de skulle börja med Kultur på recept. Även om min forskning är en jätteliten del av det så ligger det ändå på något sätt till grund för programmet, och det är en väldig stolthet.
Med intresse för gruppdynamik
Pernilla Hellan har många gånger under sin karriär fått höra att hon är bra på att skapa team-känsla och att sätta ihop ett lag som jobbar mot samma mål.
– Och det är ingen slump, säger hon.
Så länge som hon kan minnas har hon haft ett intresse för gruppdynamik. Det var därför hon ägnade stor del av sina studier åt att skriva om mänskliga reaktioner i förändringsprocesser, och det är därför hon tror på öppen och ärlig kommunikation.
– Jag tänker alltid på hur folk agerar och reagerar i olika situationer. Dessutom kommer jag alltid till en ny kund med ett avväpnande sätt och en prestigelöshet.
Enligt henne är det avgörande i rollen som konsult.
– Jag kan inte kliva in i andras verksamhet och berätta för dem hur de ska jobba. Det är helt nödvändigt att vara en avslappnad och öppen person som vill lära sig av dem. Jag möter folk där de är och är inte rädd för ”surgubbar”, säger Pernilla Hellan.
På så sätt lyckas hon också ta tempen hos de företag hon jobbar tillsammans med, vad gäller de mjuka värdena. Det är värden som ofta nedvärderas, men som är helt avgörande för att skapa långsiktig framgång, menar Hellan.
– Du gör inte ett bra jobb om du inte mår bra på jobbet. Man kan inte producera med hög kvalitet om man inte upplever ett högt värde med sitt jobb, så mjuka och hårda värden är helt integrerade i varandra. Lönsamheten blir bättre hos de som mår bra – i alla fall på lång sikt! På kort sikt kan man tekniskt sett terrorisera fram en bättre lönsamhet, men det varar inte.
Högsta chefen mest svårflörtad
Att hantera motarbetare är inte svårt, tycker Pernilla Hellan. Det finns alltid något att lära sig av dem, bara man får dem att prata. Däremot kan det vara svårt att nå ut till högsta chefen, tycker Pernilla Hellan.
– De som har anställt mig är tyvärr de som är svårast att få med på tåget… Det kan man märka genom att de kommer för sent till avtalade genomgångar, eller genom att det kan vara svårt att boka in en tid att diskutera framdriften med dem. Det är som att de tror att de kan putta in mig i deras nya sammanhang för att fixa saker, när det är otroligt viktigt att de är närvarande och visar att de tycker att arbetet som ska göras är viktigt.
Det finns goda skäl till att ledningens engagemang påtalas i ledningssystemstandarder, påpekar hon. Utan ledningens stöd och vilja att utvecklas går förändrings- och förbättringsarbete trögt – men det är inte omöjligt. I alla fall inte för Hellan.
– Det må ta onödigt mycket tid och energi för alla, men det går alltid till slut.
Som konsult sysslar Pernilla Hellan oftast med så kallade punktinsatser. Vissa företag återkommer hon regelbundet till, andra inte. Oavsett är det jätteviktigt för henne att hennes kunder har en mottagare som kan ta vid när Hellans arbete är klart.
– När jag kommer in vill jag veta vem som kommer att ta ansvar för ett projekt, vem jag ska ”lära upp”. Det vill jag ha med från början. Sen finns det inte alltid en sådan person, men jag trycker alltid på vikten av att ha en mottagare, för det räcker inte att plocka in en konsult och tro att något ska flyga av sig självt, säger Pernilla Hellan.
Men i praktiken är det ganska vanligt att nu och då behöva återvända till en kund och ge dem en liten uppmuntrande knuff i ryggen.
– Ibland känner de sig lite osäkra och vill att man håller i en liten utbildning kring någon del. Och då passar jag på att göra en genomlysning av verksamheten, och att påminna dem om vad de sagt att de ska göra.
Vad skulle utmärkelsen Årets Kvalitetsprofil innebära för dig?
– Jag har lagt nästan 15 år på att fördjupa mig i kvalitetsbegreppet, och mycket av arbetet har gjorts under radarn. Att ens vara topp fem är ett kvitto på att ens insats inte tas för givet. Ibland känner jag mig underskattad i min expertis, men med en sådan här utmärkelse blir det lättare att visa vad man åstadkommit. Jag hoppas att jag kan få en del nya, saftiga uppdrag att sätta tänderna i. Det vore jättekul. Och som den teaterapa jag är så gillar jag strålkastarljuset! Det är häftigt att få synas. Det vore lite som att vinna kvalitetsnördarnas Oscar.
Pernillas
Lyckat/ misslyckat
Ett projekt som jag tycker gick jättebra:
Jag kom in till ett företag där de, enligt egen utsago, inte hade koll på någonting. De behövde certifieras på grund av kundkrav, och de tänkte att de inte hade koll på vare sig lagstiftning eller standarder. Jag såg ju från start att de var skärpta, men att de saknade självförtroendet. Men på mindre än två år har de gått från att inte ha koll till att kunna besvara alla frågor vid internrevisioner. De är nu också certifierade mot kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Det är jättekul! Jag älskar att se företag lyckas!
Ett projekt som jag tycker var ett misslyckande:
En gång försökte jag lära ut en metod för processeffektivisering som jag själv inte hade grepp om. Utbildningsmaterialet var en kollegas, och det baserades på en kurs som hon själv hade gått. Både kunden och jag lärde oss en massa, men när det kom till kritan så märkte vi att verktyget var för komplicerat för deras behov. De hade inte användning för verktyget, och då upplevde jag att jag slösade deras tid och deras pengar. Det var jättejobbigt, även om kunden inte uttryckte något missnöje. De fick fel utbildning, för man ska inte jobba med utveckling för utvecklingens skull. Det ska tillföra nytta på en gång.