Lucka 18: Rätt kompetens

Kvalitetskalendern Varje dag fram till jul kan du ta del av vår kvalitetskalender. Det här är mejerichefen Marika Lifboms bästa kvalitetsråd.

Lucka 18: Rätt kompetens
Foto: Adobe Stock/ Raphaelle Sisask

I somras besökte redaktionen Arla i Götene för att få inblick i deras nya arbetssätt. Marika Lifbom är en riktig Lean-guru med års samlad erfarenhet kring Lean. Den här luckan anspelar på många av hennes lärdomar.

Foto: Raphaelle Sisask

Säkerställ rätt kompetens hos medarbetarna så att det är tydligt vad var och en förväntas göra, hur varje moment ska genomföras, vilka befogenheter man har, när saker och ting behöver eskaleras samt hur samverkan med andra personer och funktioner ska ske. På så sätt säkerställer man att arbetet bedrivs säkert, systematiskt och strukturerat mot uppsatta mål enligt bäst kända standard och att man ständigt arbetar med att förbättra arbetssätt och minska slöserier. Låter klyschigt, men min erfarenhet har visat mig att kompetens (inklusive värderingar, beteenden, spelregler) är A och O  för att säkerställa en bra EHS- & QFS-kultur  och ”first time right”.

Marika Lifbom, senior site director och mejerichef på Arla i Götene

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.