Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Två av tio ger sin arbetsplats underkänt

Arbetsmiljö På jämställda arbetsplatser trivs medarbetarna bättre. Det framgår av arbetslivspanelen Manpower Work Life.

Två av tio ger sin arbetsplats underkänt
Fredrik Stehn

61 procent av svenskarna upplever att deras arbetsplatser är jämställda. Två av tio, 22 procent, upplever att arbetsplatsen inte är jämställd. Det visar arbetslivspanelen Manpower Work Life.

Högst bedöms jämställdheten vara inom fastighetsbranschen, där hela 71 procent ger arbetsplatsen godkänt. Sämst betyg får hälso- och sjukvården, där endast 51 procent anser att arbetsplatsen är jämställd.

Men bilden av hur jämställd en arbetsplats är kan skilja sig stort beroende på om du är en man eller kvinna. Det största gapet mellan könen finns inom hotell och restaurangbranschen. Där uppger 7 av 10 män att arbetsplatsen är jämställd, medan endast 4 av 10 kvinnor upplever detsamma.

Tydligt är att en jämställd arbetsplats bidrar till många goda sidoeffekter. Ju mer jämställd arbetsplatsen är, desto nöjdare är medarbetarna. På jämställda arbetsplatser upplever svenskarna överlag mer positiv stämning, högre engagemang och energi och bättre fungerande konstruktiv feedback.

– Det är positivt att så många ger sina arbetsplatser ett gott jämställdhetsbetyg, men flera branscher har helt klart en bit kvar att gå. Företag som tar tillvara på kompetenser hos både män och kvinnor har lättare att rekrytera och behålla medarbetare, säger Lars Forseth, vd på Manpowergroup i Sverige.

Topp tre: Branscherna med mest jämställda arbetsplatser

  1. Fastighetsverksamhet 71 procent
  2. Konsultverksamhet 66 procent
  3. Finansverksamhet samt El-, värme- och vattenförsörjning 65 procent

Läs också: Sju steg mot en jämställd arbetsplats

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.