Rörelse viktigare än stående för hälsan

Hälsa Sitta eller stå på kontoret? Det gör egentligen ingen större skillnad för hälsan, visar en ny brittisk studie – det avgörande är rörelse.

Rörelse viktigare än stående för hälsan
Foto: Adobe Stock

Kontorsanställda sitter under större delen av sin arbetsdag och undersökningar visar att de också sitter mycket på ledig tid. Höga nivåer av ”sitt-tid” är nära sammankopplat med hälsorisker och för tidig död, och mycket sittande på jobbet har i forskning kopplats till energilöshet och sämre arbetsprestationer.

FAKTA

6 tips för att få in mer rörelse i arbetsdagen

  1. Tänk flera korta pauser än någon enstaka längre paus, någon minut här och där är bättre än ingen minut alls.
  2. Ställ ett alarm på telefonen som regelbundet plingar till för kort rörelsepaus.
  3. Hämta kaffe på en annan våning.
  4. Boka in walk and talk-möten.
  5. Variera mellan att stå och sitta.
  6. Ta trapporna i stället för hissen, åtminstone en våning upp.

Som arbetsgivare kan man också stötta och uppmuntra till rörelse genom att ge möjlighet till fysisk aktivitet under arbetsdagen och kunskap om dess betydelse för en välmående kropp. Det kan till exempel handla om att korta rörelsepauser under möten, friskvårdstimme, lunchpromenader med kollegor, tillgång till cykelförvaring och omklädningsrum. 

Källa: Feelgood

Ståtid gjorde ingen stor skillnad

En brittisk studie på 756 kontorsanställda visar emellertid att lösningen inte är så enkel som att byta ut en del av sitt-tiden mot ståtid. Att stå vid arbetssituationen skapar ingen betydelsefull förändring i hälsotillståndet för kontorsarbetaren. Deltagarna som stod upp mer under studiens gång fick inte mindre ont i ryggen, trivdes inte bättre på jobbet, var inte mindre trötta, hade varken bättre hälsovärden (blodsocker, blodtryck), bättre psykisk hälsa eller förbättrade sin vikt eller sitt midjemått.

Mer rörelse under arbetsdagen

Studien pekar alltså på att det främsta problemet med ett stillasittande arbete är bristen på rörelse och aktivitet under dagen. Forskarna föreslår att framtida studier fokuserar på hur kontorsanställda kan uppmuntras att göra sin fritids mer fysiskt aktiv. De föreslår också mer utforskande av hur man kan få in mer rörelse under en arbetsdag för att förbättra personalens hälsa.

Läs hela studien här

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste