Storsatsning på industriell kunskap

Gruppen Framtid för svensk industri, som startades av industrimannen Carl Bennet och Metalls förbundsordförande Göran Johnsson, föreslår en storsatsning för att utveckla svensk industri. Det skriver tidningen Dagens Arbetes nätupplaga. Satsningen är femårig till en kostnad av nio miljarder kronor.

Gruppen startades i höstas och består av flera tunga företagsledare och fackliga ledare inom industrin. Förslaget från gruppen är att drygt 1,8 miljarder kronor ska satsas per år. Av dessa föreslås staten bidra med en miljard, näringslivet en halv miljard och övriga privata institutioner med 300 miljoner per år.

Satsningar ska främst ske inom olika nyckelområden och branscher där svensk industri redan i dag har en framskjuten position. Bland annat inom forsknings- och utvecklingsprogram inom fordonsindustri, läkemedelsindustri samt IT och telekom. De största satsningarna som föreslås är på innovationsteknik, design och utbildning. Inom nya teknikområden föreslås bland annat en bred satsning på nanoteknik och bioteknik. Inom de svenska basnäringarna föreslås satsningar på biokompositer samt mineralteknisk forskning.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.