Svenska myndigheter bäst på e-tillgänglighet

Sverige är bäst när det gäller tillgänglighet på myndigheternas e-tjänster för medborgare och företag. Däremot halkar vi efter på andra områden.

Förra året hade svenska myndigheter en tillgänglighet på 95 procent, i år är siffran 100 procent, det visar en undersökning som Capgemini genomfört på uppdrag av EU-kommissionen.

Den genomsnittliga tillgängligheten för e-tjänster i Europa har ökat från 69 procent föregående år till 82 procent. Och Sverige är inte ensamma på toppen utan delar förstaplatsen med Irland, Italien, Malta, Portugal och Österrike.

När det gäller avancerade tjänster och tillgänglighet får de svenska myndigheterna full pott på alla e-tjänster för företag. Men på medborgarsidan håller tjänsterna inte måttet, främst tjänster kopplade till barn- och studiebidrag. Sverige ligger här på 99 procent och genomsnittet i Europa är 90 procent, en ökning med sju procent sedan 2009.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.