4 hetaste branscherna 2021 enligt ny konjunkturrapport

Trots problem med globala leveranser tror Unionen på att ekonomin ska växla upp ytterligare närmsta halvåret. Det visar en ny konjunkturrapport, där de fyra hetaste branscherna pekas ut.

4 hetaste branscherna 2021 enligt ny konjunkturrapport
Transport och logistik har stor efterfrågan igen. Foto: Adobe Stock

Förväntningarna är skyhöga ute i Unionens klubbar på arbetsplatser runt om i landet, enligt fackförbundets konjunkturenkät Branschbarometern. Ja, faktiskt högre än på tio år. Tack vare bra krisstöd, att vi inte är allt för beroende av turism och att industri och tjänstesektor ligger i framkant ligger Sverige bättre till än många andra länder i Europa, menar man.

Nu gäller det bara att företagen verkligen kan skala upp tillräckligt snabbt – och lyckas rekrytera. Och så efterlyser man att regeringen plockar bort flaskhalsar som hämmar näringslivet, som snåriga tillståndsprocesser.

Här är de 4 hetaste branscherna:

  1. Fordonsindustri Från att ha varit ”nära döden” i början av pandemin har fordonsindustrin en ökande efterfrågan, trots klimatomställning och komponentbrist.
  2. Konsult och bemanning I mitten av november fanns 120 000 lediga jobb inom konsult och bemanning i Platsbanken. Det är det dubbla jämfört med för ett år sedan.
  3. Partihandel Ett starkt uppsving i näringslivet i stort ger förstås avtryck även i partihandeln, som levererar mat till restauranger, byggmateriel med mera.
  4. Transport och logistik Från en kraftig sänkning under pandemin gör den här sektorn nu stora skutt uppåt i efterfrågan, speciellt inom transport. Trycket på logistik hänger ihop med att vi handlar allt mer online med hemleveranser.
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.