Att våga leda i förändring

Hur kan man som ledare balansera krav på produktivitet och lönsamhet i en föränderlig omvärld? Och hur kan man skapa ett stimulerande arbete för de anställda som ger engagemang och kompetensutveckling? Om det handlar Att våga leda i förändring.

Att våga leda i förändring som är skriven av ett antal olika företagsledare och forskare. Boken innehåller flera beskrivningar av upplevt förändringsarbete med svårigheter, valda strategier samt ”efterreflektioner”. Bland frågeställningar som dyker upp finns: Hur ser man till att standarder och uppföljningssystem inte hämmar engagemang och samarbete? Varför är det så svårt att få lagarbete att fungera inom industrin? Hur kan jag som ledare lära mig att lita på att andra gör uppgifter lika bra som jag själv skulle ha gjort och släppa kontrollen? Varför är det så svårt att ”ge minst två beröm om dagen” och därigenom skapa ökad självkänsla och stolthet hos medarbetarna? Hur klarar jag att inom en större koncern balansera mellan förändringsinitiativ som kommer uppifrån i hierarkin och behovet av dialog underifrån? Hur hanterar man svårigheten att i en politisk verksamhet, som ofta saknar mål och visioner, bygga upp ett förtroendefullt och stabilt ledarskap, till exempel utan rollkonflikter mellan politiker och tjänstemän?

Vi får också veta mer om hur samverkan mellan ett telekomföretag och ett bemanningsföretag skapade en flexibel personalsituation under en konjunkturcykel. Detta leder till reflektioner kring hur bemanningsföretagen kan bidra till att ungdomar och invandrare kommer ut och får prova olika yrkesområden. I framtiden krävs nya lösningar på företagens och individernas behov av att växa i snabb takt och bemanningsföretagen har redan bidragit till att höja många svenska företags förmåga att möta kundkrav och flexibilitet.

Bland lärdomarna finns självklart saker som vikten av tydlig kommunikation och att inte gå för fort fram, men den största lärdomen är nog att lita på och ta tillvara på hela gruppens samlade kraft. Som avslutning på de olika beskrivningarna ger forskarna en analys och sammanfattning. Boken är skriven av ledare från svenska företag och organisationer i samarbete med forskare från högskolan och riktar sig till högskolestudenter och yrkesverksamma som vill lära sig mera om förutsättningarna för ett förtroendefullt ledarskap som syftar till att skapa organisatorisk effektivitet och engagemang. De separata, intressanta och ganska detaljerade förändringsbeskrivningarna ger upphov till många tankar, reflektioner och bekräftelser. Däremot tycker jag att den akademiska analysen på slutet kunde varit djupare och tagit ut svängarna mera. Varken ledarskapmodeller eller frågor kring kommunikation och retorik som förekommer i alla förändringsbeskrivningar får, enligt min mening, tillräckligt tydlig koppling till teorin.

 

Fakta

Titel: Att våga leda i förändring

Författare Bertil Rolandsson & Margareta Oudhuis (red) (2009).  Förlag: Studentlitteratur Lund, ISBN 978-91-44-05615-9.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.