Bättre vård med metoder från industrin

Förbättringsarbete Vården blir bättre när sjukhus lånar produktionsmodeller från industrin. Det visar en ny forskningsstudie från Jönköping International Business School, JIBS.

Bättre vård med metoder från industrin

Genom att arbeta enligt någon av produktionsmodellerna Lean (Toyotamodellen), Sex sigma eller processledning har man på flera vårdkliniker i Jönköpings landsting, Region Halland och Västra Götaland fått utvecklingsarbetet att fungera. Det visar en studie av Tomas Müllern, ekonomiprofessor på JIBS.

Enligt studien är nyckeln till framgång inom de olika modellerna att dels riva murarna inom arbetsplatsen och utnyttja varandras kompetens, och dels att skapa fungerande tvärprofessionella team för att hålla tempo och dynamik. Något som också visade sig vara viktigt är att alla lyssnar på varandra oberoende av vilket yrke man har, samt att man väljer en modell som passar verksamheten och att man sedan genomför denna konsekvent och långsiktigt.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.