Coachning får inte glömmas bort under förbättringsresan

Blogg Om du vill uppnå ett förbättringsarbete med hjälp av Toyata Kata - eller överhuvudtaget - behöver du en coach.

Coachning får inte glömmas bort under förbättringsresan
Foto: StockAdobe

Många tänker säkert på amerikanska sportfilmer när man hör ordet ’coach’. Coachen som ställer krav, utmanar och försöker få sina adepter att vara sina absolut bästa jag.

Vad har coachen då för koppling till företagsvärlden och framför allt förbättringsarbete? Handlar inte förbättringsarbete om att veta hur du ska använda en uppsjö av verktyg för att analysera och förändra din verksamhet?

För några år sedan skulle jag absolut sagt ja på denna fråga, men efter att ha kommit i kontakt med det som benämns som Toyota Kata har jag helt ändrat uppfattning. Förbättringsarbete handlar in enbart om att använda de befintliga verktygen. Förbättringsarbete handlar också om att bygga människor förmåga att på ett systematiskt och vetenskapligt sätt navigera genom okända vatten utanför sin kunskapsgräns, för att nå utmaningar som organisationen står inför.

Toyota Kata handlar om ett systematiskt angreppssätt för att nå utmaningar som vi idag inte vet hur vi ska lösa. Att med hjälp av tydliga mål och måltillstånd ta sig framåt mot utmaningen i små PDCA-cykler, som i sin natur är ett vetenskapligt angreppssätt.

Marcus Christopher Johansson

Men coachen då tänker ni, har vi redan tappat hela inledningen?

Nä inte riktigt, håll ut jag kommer till det.

Jag har själv tänkt ett par gånger att eftersom Katan är så strukturerad med tydliga steg och tydliga frågeställningar så kan jag väl se till att förbättra med den på egen hand. Jag har ju studerat den och känner att arbetssättet är extremt kraftfullt.

Sagt och gjort så har jag slängt mig in i att formulera min utmaning, funderat på mina kunders behov, tagit fram mina resultatmål och mina processmål. Jag har studerat nuvarande tillstånd och ritat upp blockdiagram. Jag har analyserat vad jag vill förändra och ritat upp ett framtida måltillstånd. Jag har börjat experimentera och jag tycker att allt har flutit på riktigt bra, inga problem det här!

Jag tar steg varje dag och känner att jag har full koll på det hela!

Efter några experiment så händer det dock alltid någonting, jag börjar tappa fart. Jag missar att göra ett experiment, känner att det börjar bli jobbigt att röra mig framåt. Jag känner att jag inte är helt säker på vart jag är på väg och det känns som om jag mer jagar slöserier än försöker lösa min utmaning.

Det var inte förrän jag själv började som coach i Kata School Sweden, under Lean Forums regi, som jag insåg vad det var som fattades och varför det fattades.

Jag saknade den där personen som försökte förstå mig och min utmaning och på så vis tvingade mig att förklara utmaning för någon annan. För visst låter det mesta bra inne i ens huvudmen när man ska förklara den för någon annan så är den inte alltid så tydlig. Jag insåg att jag spenderat allt för lite tid i planeringsfasen och skyndat in i, den för mig roliga fasen, experimenterandet!

Inte ens experimenteringsfasen, som jag verkligen tyckte att jag behärskade, var fredad från coachens inflytande. Sitter du på din egen kammare så är det lätt att bara låta det där missade experimentet flyga förbi. Med en coach som utmanar dig och ställer frågor till dig, drar du lärdomar även om missade experiment. Du lyckas alltid få till en lite gnista lärdom.

Och det där som nästan alltid inträffade för mig med jobbiga experiment, det var då jag stötte på min kunskapsgräns. Utan coachens närvarando för att utmana mig att trycka mig igenom den där gränsen så lyckades jag alltid hitta på bra bortförklaringar till att göra ett annat experiment innanför min kunskapsgräns och där med i min komfortabla zon.

Att hela tiden tvingas tänka efter, reflektera över sina val genom att förklara för någon annan skapar en kraft i utvecklingen båda i det som du behöver uppnå och av dig som person. Coachen har förmågan att se din personliga utveckling på ett helt annat sätt än vad du själv har,kan guida dig till att tänka på ett mer vetenskapligt sätt och därmed bli en lärande individ.

Så mitt personliga tips till dig som vill få till en förändring på din arbetsplats, oavsett om du använder just Toyota Kata eller någon annan metod, skaffa dig en coach som ställer frågor som får dig att reflektera och lära dig av de steg som du tar framåt, stora som små, bra som dåliga. Det kommer både du och din organisation ha stor nytta av.

Lycka till med ditt förbättringsarbete!

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.