Modernisering av företag handlar i dag ofta om tekniska lösningar, och i det här fallet gäller det den digitala ekonomiska utvecklingen som påverkar småföretag i stor utsträckning.
En tredjedel av familjeföretagen som svarat på Mastercards undersökning om digital ekonomi vill lära sig och få tillgång till fler digitala verktyg. Samtidigt är 45 procent oroliga för riskerna med cybersäkerheten, vilket bromsar dem från att skrida till verket med digitala lösningar.
Sverige i framkant
Småföretagarnas förbundsordförande Peter Thörn känner igen orosmålen, även om Sverige när det gäller just betallösningar ligger i framkant.
Om
Mastercards undersökning
Svaren kommer från 10 500 respondenter från små och mellanstora företag, både familjeägda och icke-familjeägda, i 15 europeiska länder.
– Sverige är främst i världen när det kommer till att utnyttja digitala betaltjänster. Där har små företag minst problem med att anpassa sig, eller – beroende på hur man ser det – störst problem med att hantera kontanter, säger Peter Thörn.
Det kostar att hantera kontanter, men även digitala betaltjänster kan bli dyra i och med transaktionskostnaderna.
– Det finns enorma fördelar när det gäller smidighet och att slippa bära runt på kontanter, men det kostar att använda digitala betaltjänster och företagen förlorar en procentuell summa för varje intäkt.
Oro för cybersäkerheten
Något som i större utsträckning är ett problem för även svenska familje- och småföretag är säkerheten. Digitala lösningar gör att sårbarheten ökar. Just den oron hör Peter Thörn mycket om från förbundets medlemmar.
– Jag har sett upprepade exempel på hur både stora och små företag får problem när alltifrån tjänster till internet går ner. Kan man inte ta betalt är det ett problem.
Vad gör ni för att stötta företagen i det här?
– På det politiska planet stöttar vi kontantupproret och är för mer kontanter i samhället. En annan mer konkret sak är att vi jobbar med att få rabatter och ramavtal för våra medlemmar.
Svårigheter med finansiering är en orsak till att företagen halkar efter, enligt undersökningen, eftersom det krävs ekonomiska medel för att ställa om digitalt.
– Tillgången till kapital är ett stort problem. Som småföretagare är det vansinnigt svårt att få lån till rimliga priser, du måste sätta din privatekonomi i pant. Kan du inte det finns det ingen möjlighet alls att få tillgång till kapital, säger Peter Thörn, ordförande för Småföretagarnas riksförbund.