Det här har kvalitetschefen på agendan

Checklistan Var dag går vi till jobbet för att bidra till uppsatta mål, mission och vision. Kvalitetsarbete sker ofta i det dolda, så för att få bättre koll på vad som händer bakom kulisserna har Kvalitetsmagasinet gjort nedslag hos Engcons kvalitets- och miljöchef. Det här har han på agendan just nu.

Det här har kvalitetschefen på agendan
Foto: Adobe Stock/ Engcon

Engcon tillverkar tillbehör till grävmaskiner världen över. Bolagets främsta produkt är tiltrotatorn som ökar grävmaskiners rörlighet och därmed dess effektivitet, lönsamhet, säkerhet och hållbarhet. Mats-Erik Wiktorsson har arbetet på Engcon sedan 2012 och ansvarar för Engcon-gruppens kvalitets- och hållbarhetsarbete på fabrikerna i Strömsund och i Polen. Han sköter inte bara allt vad gäller Engcons kvalitetsledningssystem utan har också hållbarhetsrapportering, mätning av koldioxidavtryck och dialog med underleverantörer på sitt bord.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Ett antal hållbarhetsuppgifter har dykt upp sedan vi steg in på börsen. Vi ser bland annat till att våra leverantörer kommer med förbättringsåtgärder och koldioxid-data, säger han.

Tilitrotatorn är en svensk uppfinning som hittas på i stort sett alla grävmaskiner i Norden, men inte i stora delar av Europa, och än mindre utanför Europa.

– Enligt våra beräkningar har två procent av alla världens grävmaskiner en tiltrotator. Så det finns många potentiella kunder där ute, säger Mats-Erik Wiktorsson.

Fakta

På agendan idag:

  • Morgonmöte kl. 08:00 om kommande byte av affärssystem. Ska gå över till det nya systemet nästa vecka. Vi har vuxit ur det gamla systemet och behöver ett mer modernt som är anpassat efter oss.
  • Fjärde QAS-kvartalmötet i år där vi går igenom vårt kvalitetsledningssystem och noterar alla avvikelser.
  • Vår programmerare ska vara med för att utveckla nya finesser i det digitala ledningssystemet. Allt vårt produktionsunderhåll och våra kundreklamationer finns i systemet, men vi ska också göra plats för hållbarhetsdata i plattformen.
  • Gemensam träning på huvudkontoret varje fredag kl. 11:00. På sommarhalvåret springer vi. På vintern åker vi skidor.

Att se fram emot på jobbet:

  • Vi har köpt ett nytt mätsystem – en 3D-scanner! Den ska installeras efter nyår. Vi tror att vi kommer få bättre möjlighet att felsöka och utvärdera nya produkter med hjälp av den. Man kan lättare märka av defekter med scannern.
Engcons främsta produkt är tiltrotatorn, ett tillbehör som fästs innanför grävskopan. Den gör skopan mer rörlig och flexibel. Foto: Engcon

Vad är mest utmanande och stimulerande på jobbet just nu?

– Det nya affärssystemet och hållbarhetsarbetet. Det sistnämnda eftersom det är nytt och intressant att se hur vi kan bli bättre på att exempelvis minska vårt koldioxidavtryck. Det är svårt att vända skutan och svårt att första alla kommande hållbarhetskrav, men vi har förberett oss inför CSRD genom att ha workshops med konsulter.

På vilket sätt märks det att affärssystemet och hållbarhetsarbetet är era stora utmaningar?

– Vi alla pratar om affärssystemet hela dagarna varje dag. Helt klart. Vi har också en massa konsulter som är inblandande. Och vad gäller hållbarhet är det också mycket möten. Vi har även bjudit in våra jämtländska leverantörer till en workshop för att öka kunskapen om vad vi kan förvänta oss av varandra.

Fakta

Om mig:

Detta krävs av mig för att klara av företagets utmaningar: Noggrannhet och flexibilitet. Jag måste vara redo att rycka ut till alla områden. Vi måste också vara noggranna med mätningar och lära oss av våra avvikelser. Var härstammar problemen ifrån och vad kan vi göra för att förhindra dem?

Som kvalitetschef är jag mest stolt över: Att jag har fått flera företag ISO-certifierade, och att jag blivit blackbelt-certfierad!

Behov av kompetensutveckling? Inte just nu! Nu har jag lärt mig mycket om CSRD så just nu känner jag mig nöjd!

Min vanligaste känsla efter jobbet: Nöjd

Oftast arbetar Mats-Erik från huvudkontoret i Östersund, men ibland åker han till fabriken i Strömsund för att till exempel göra uppföljningar vad gäller… Foto: Engcon

Fakta

Min arbetsvecka i korthet:

Meljar: 1–2 timmar/ dag

Möten: 50 procent av arbetsveckan

Hybridarbete: Oftast på plats på kontoret i Östersund eller fabriken i Strömsund. Hemma i undantagsfall.

Oplanerad tid: 1–2 timmar/ dag, beroende på var jag är. Om jag besöker fabriken i Strömsund är hela dagarna uppbokade.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste