”Regeringen bör ta strid mot EU-kommissionen som vill detaljstyra standardiseringen”. Det skriver Annika Andreasson, vd på Sis, tillsammans med flera andra bekymrade röster i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Bakgrunden är att EU-kommissionen har blivit mer involverad i medlemsländernas standardiseringsarbete – vilket skribenterna menar kan leda till kvävd innovationskraft, sänkt utvecklingstempo och utarmad konkurrenskraft.
EU-krav kan bromsa standardiseringen – ”Det är alarmerande”
Standarder Nya EU-krav kring standardisering har väckt reaktioner från bland annat Svenska institutet för standarder, Sis. Enligt Sis vd Annika Andreasson kan det hon uppfattar som detaljstyrning ha förödande konsekvenser för svensk industri.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Personligen tror jag att det bottnar i något positivt, en vilja att förbättra situationen. EU anser inte att standardiseringsarbetet går tillräckligt fort och vill gå in och vägleda med internationella krav, men det får alltså motsatt effekt och bromsar istället utvecklingen och hela den inre marknaden, säger Annika Andreasson.
När EU-kommissionen styr såväl innehåll som deltagare i standardiserings-kommittéerna så undermineras den intressentdrivna processen förklarar hon. En process som hittills har säkrat marknadsanpassningen. Ett annat problem med de nya EU-kraven är att det finns många motstridiga viljor inom organisationen.
– Kommissionen består ju också av många olika direktorat. Ett direktorat kan driva en linje och ett annat direktorat en helt annan linje – vilket kan göra det svårt att hålla ihop standardiseringsarbetet, säger hon.
Annika Andreasson hoppas att frågan om EU:s detaljstyrning omgående ska få stor genomslagskraft, för de politiska åtgärderna tåls inte att väntas på förklarar hon.
– Jag skulle säga att läget är alarmerande. Det vi verkligen inte vill ska hända är att det nationella och det internationella standardiseringsarbetet går åt olika håll. Om det ställs olika krav på den inre respektive den internationella marknaden, då kan man behöva utveckla helt olika produkter i stället för att det är enhetligt i EU, säger hon.
Utrikesdepartementet – som företräder standardisering på EU-nivå – delar Sis syn på situationen, men ändå är det svårt att få gehör för orosmolnen. Enligt Annika Andreasson är förklaringen att standarden i sin natur är en osynlig hjälte.
– Den här frågan saknar bandbredd. Man orkar bara med att fokusera på ett visst antal frågor när man ska kraftsamla och nu är det försvaret och kriminalitet som är högt upp på den svenska agendan, säger hon och tillägger:
– Standardiseringsarbetet går lite under radarn men kan ha enormt stora effekter för industrin i Sverige. Man kanske inser det först när förändringarna har drivits igenom – och då är det för sent att backa.
I skrivande stund sätter kommissionen det nya regelverket för kommande standardisering på EU-nivå och där behöver Sverige vara med och påverka förklarar Annika Andreasson. Hon vill nu se att regeringen tar strid för intressentdrivna standardiseringsprocesser.
– Vi måste säkerställa att vi tillsammans kan hitta lösningar på samhällets knutar. Det kan inte på egen hand lösas av vare sig standardiseringsorganisationer, Iso eller Sverige – utan vi måste samverka.