Från och med den 12 september måste företag som säljer uppkopplade produkter dela sin produktdata med kunder och tredjepartsaktörer. Detta kan öppna för nya affärer men det innebär också en ökad konkurrens om eftermarknaden.
Expertens varning: Svenska bolag inte redo för nya EU-lagen
Digitalseing Den 12 september börjar EU:s nya datalag – Data Act – tillämpas. Det är en lag som kan komma att skaka om stora delar av samhället. Advokaten Fredrik Roos delar med sig av sina fyra bästa tips till företagen inför att den nya lagen träder i kraft.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Enligt Fredrik Roos som är advokat och delägare på Setterwalls Advokatbyrå är många svenska företag inte redo för omställningen.
– Många företag, särskilt inom B2B och tillverkande industri, är inte förberedda på den här förändringen. Nu måste de snabbt anpassa sig – och många har inte ens börjat arbeta med frågan, säger Fredrik Roos.
Fredrik Roos har arbetat med teknikrelaterad juridik i 25 år. Han ser stora risker för de företag som inte agerar i tid.
Data Act innebär i praktiken att kunder och tredjepartsutvecklare får rätt att begära ut data från produkter som de äger. Det kan vara allt från bilar och fabriksrobotar till smarta gräsklippare och hushållsmaskiner.
– Om du säljer en produkt i dag så är det bara du som kan bygga tjänster och appar runt den. Men nu kommer tredjepartsföretag att kunna använda din data för att utveckla konkurrerande tjänster. Många tillverkare riskerar därmed att förlora kontrollen över eftermarknaden – som ofta är strategiskt viktig, säger Fredrik Roos.
“Det digitala monopolet bryts upp”
Förändringen liknar den som skedde i bilbranschen för ungefär tre decennier sedan, då märkesverkstäder förlorade sitt monopol på service och reparationer. Tillverkare står nu inför ett liknande skifte, denna gång med skillnaden att det handlar om digital information.
– Det digitala monopolet bryts upp, och det sker i stor skala. Lagen gäller alla uppkopplade produkter, vilket gör att påverkan blir mycket bredare än tidigare regleringar, säger Fredrik Roos.
Syftet med lagen är att främja innovation och stärka konsumenters rättigheter. För tillverkarna innebär det en ny verklighet där data, som länge setts som en strategisk tillgång, också kan bli en affärsrisk.
– Företagen har samlat in stora mängder data i åratal, men vet sällan exakt vad som är värdefullt eller används. Nu kan andra utnyttja den datan bättre, och kanske konkurrera ut tillverkaren på eftermarknaden, säger Fredrik Roos.
Advokatens fyra bästa tips
Fredrik Roos ger sina fyra bästa tips till företagen inför att lagen börjar tillämpas om fyra månader:
Gör en noggrann analys av vilken data ni måste dela – och vad som kan undantas: Vissa typer av data, till exempel insikter från prediktivt underhåll, kan undantas eftersom de bygger på tillverkarens egen expertis.
Se över era processer och mjukvarusystem: Genom att designa om hur data samlas in och hanteras kan ni påverka vilka datamängder som omfattas av delningskraven.
Börja dokumentera er datainsamling: Information om insamlad data måste delas med kunden redan före försäljning. Det gäller produkter som levereras efter 12 september 2025 – men dokumentationen måste finnas på plats långt tidigare.
Ta in rätt kompetens: Data Act ställer krav på juridik, teknik och affärsstrategi. Med rätt rådgivning kan ni säkerställa att endast nödvändig data delas, att regelverket följs och att ni skyddar ert företags know-how.
– Den nya lagen handlar inte bara om efterlevnad – det är också ett strategiskt vägval. Med rätt förberedelser kan företag inte bara skydda sig, utan också hitta nya sätt att skapa värde med sin data, säger Fredrik Roos.