Få bidragsbrott leder till fällande dom

Offentlig sektor Trots att kommunerna har blivit bättre på att upptäcka och polisanmäla felaktiga utbetalningar inom ekonomiskt bistånd är det få ärenden som utreds av polisen, och leder till fällande dom.

Få bidragsbrott leder till fällande dom
Av 720 ärenden som kommunerna polisanmälde under 2022, har endast 16 lett till fällande dom. Foto: Adobe Stock

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har undersökt hur kommunerna arbetar med att komma åt felaktiga utbetalningar inom ekonomiskt bistånd.

Undersökningen visar att av 720 ärenden som kommunerna polisanmälde under 2022, har endast 16 lett till fällande dom. Bland övriga har 347 ärenden lagts ned. Övriga var ännu inte avgjorda när undersökningen genomfördes våren 2024.

Bedrägeri vanligaste orsaken

Undersökningen visar på att de främsta orsakerna till felaktiga utbetalningar är bedrägeri och fall där mottagaren inte rapporterade förändrade personliga förhållanden. Det tyder alltså på att det begås medvetna eller omedvetna fel från biståndsmottagarna.

Kommunerna anger också den egna handläggningen som en orsak till de felaktiga utbetalningar.

Samarbete med polis måste utvecklas

Under 2023 betalades cirka 10,4 miljarder kronor ut i ekonomiskt bistånd till omkring 146 000 hushåll i Sverige. För åttonde året i rad minskar antalet biståndshushåll. I arbetet mot felaktiga utbetalningar lyfter kommunerna utmaningar i samverkan med andra myndigheter och aktörer, särskilt Polisen.

– Utan en effektiv uppföljning från polis och rättsväsendet riskerar kommunernas ansträngningar att förlora sin avskräckande effekt, säger Roy Melchert, chef för arbetsmarknadssektionen på SKR, i ett pressmeddelande.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.