nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

En pelare i matsalen fungerar som mätsticka där eleverna kan följa hur mycket mat de slänger varje dag.

Falköpingsskola minskar svindlande matsvinn

I skolköket på Centralskolan i Falköping har personalen tagit krafttag mot matsvinnet. Idag går 38 kilo mat i veckan rakt ned i soporna. Målet är att skolans 450 elever ska minska matsvinnet till max 30 kilo i veckan. För att peppa eleverna har personalen utlovat efterrätt när målet är nått.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Att slänga 38 kilo mat i veckan på skolrestaurangen Mat och Prat i Centralskolan i Falköping kändes inte rimligt. Kökschef, Daniel Hjelm, beslutade därför tillsammans med sina medarbetare att försöka minska matsvinnet.

– Att slänga så mycket mat är varken miljömässigt eller kostnadsmässigt hållbart. Det motsvarar ofantliga kostnader, pengar som vi hade kunnat använda till annat. Vi var tvungna att göra något. Vi har själva satt 30 kilo per vecka som en maximal gräns för hur mycket matsvinn vi kan acceptera från de 450 eleverna, säger Daniel Hjelm.

När eleverna kom med önskemål om att någon gång i månaden få efterrätt, såg han chansen att använda denna önskan som morot. Självklart kunde eleverna få efterrätt, men kravet för att få det blev att minska matsvinnet och att hålla ordning i matsalen. Den första veckan, vecka 43, lyckades eleverna minska svinnet med flera kilo, men de lyckades inte komma under 30-kilosstrecket. Men nu, vecka 45, har de nu fått en ny chans.

– Eleverna är peppade, särskilt de yngre. De är som små poliser och säger till de större att ”ät upp nu, annars får vi ingen efterrätt”. Det är roligt och fint att se hur de kämpar, säger Daniel Hjelm.

För att få med alla elever på tåget har skolköket gått ut med information till eleverna via rektor och lärare. Med hjälp av pedagogiska bilder förklarar de att 38 kilo slängd mat i veckan motsvarar per år kostnaden för 10-15 smartphones eller 85 tv- eller datorspel. En pelare i matsalen fungerar som mätsticka där eleverna på ett stapeldiagram kan följa dag för dag hur mycket de har slängt och om de ser ut att klara målet.

– Det ser bra ut hittills, så det lutar åt dessert om några veckor. Matsvinnet kostar så mycket pengar så att dessert till eleverna blir en struntsumma i sammanhanget, säger Daniel Hjelm.

Arbetet med att minska matsvinnet pågår i hela Falköpings kommuns skolor, förskolor och äldreboenden.

– Vi har jobbat aktivt med frågan under flera år och långsamt ser vi att svinnet minskar. Centralskolans och Daniel Hjelms arbete i skolrestaurangen Mat & Prat är ett bra exempel på hur arbetet bedrivs, säger Christin Hallner, biträdande kostchef i Falköpings kommun.

Så gör vi för att minska matsvinnet i Centralskolans matsal:

Ge barnen något att sträva efter så att de förstår att de har något att vinna på att slänga mindre mat. Det kan vara efterrätt en gång i månaden eller någon annan form av vardagslyx.

Låt barnen bli delaktiga. Visa hur de ligger till så att de känner att om de kämpar så ger det resultat.

Ge tydlig och pedagogisk information, muntligt genom rektor och lärare och även genom pedagogiska texter och bilder.

Peppa barnen hela tiden. Lägg ut lappar på borden där det står ”nu är vi nära målet” och ”kämpa på, vi närmar oss”.

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ökad spänning mellan olika kvalitetsforskning

Forskningen kring kvalitetsfrågor har mognat, enligt en ny avhandling som analyserar 11 000 akademiska publiceringar. Men spänningar mellan olika delar av kvalitetsområdet är oroande och kräver mer dialog, menar forskaren Daniel Carnerud.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.