Fyra av fem kommuner saknar plan för strategier

Endast var femte kommun har en detaljerad plan för att genomföra strategier. Det visar en undersökning om framtida utmaningar från revisions- och konsultföretaget PWC.

En majoritet, 67 procent, av de 108 tillfrågade cheferna för kommuner och städer som svarat på undersökningen, menar att det är finansieringen som är det största hindret för att genomföra strategier. Av de svarande är det 19 procent som har en utförlig plan för genomförande av strategier och 22 procent hade inte någon plan alls.

– Enligt undersökningen är ett inspirerande ledarskap nödvändigt för att genomföra strategier och få resultat. Men enbart ledarskap räcker inte. Många kommunledningar saknar förberedelser för de utmaningar som krävs inom områden som till exempel styrning och riskhanteringen, flexibilitet i organisationen och finansiering, säger Jan Sturesson, global leader för Government and public services på PWC.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.