Hund på recept gör dig friskare och gladare

Att använda hundar inom vården är inget nytt fenomen, men verksamheten har oftast skett oreglerat och på initiativ av eldsjälar.
Nu finns boken Hund på recept. Den professionella vårdhunden som beskriver vad hundar kan uträtta inom vården.

Lek med tanken att ett läkemedelsföretag skulle presentera ett piller som utan biverkningar lindrade depressioner, ökade motivationen till fysisk aktivitet och dessutom förbättrade minnet. En medicin som också visade sig stärka självförtroendet och öka förmågan till socialt samspel. Det och mycket mer är effekter av den hundkontakt som nu skrivs ut på recept inom svensk vård, enligt Ingeborg Höök som skrivit boken Hund på recept. Den professionella vårdhunden.

För två år sedan inledde Svenska vårdhundskolan ett landsomfattande arbete för att ta reda på vad hunden kan uträtta inom vården

– När jag för första gången fick se vad hundar kan uträtta blev jag överväldigad av resultaten. Samtal väcktes till liv, personer som förlorat talet kunde plötsligt formulera fullständiga meningar och oroliga själar gav sig tid till en stunds lugn och ro, säger Ingeborg Höök, författare och initiativtagaren till Svenska vårdhundskolan.

Boken är den första boken om vårdhundar enligt en svensk modell. Genom intervjuer möter vi landets första professionella vårdhundsteam liksom andra nyckelpersoner i verksamheten. Vi får möta hundar som jobbar inom demensvården, hos personer med förvärvad hjärnskada och inom barnsjukvård. Vi lär oss om hundens olika användningsområden i vården och får gripande exempel på receptbelagd kontakt med människans bästa vän. Boken ges ut av Gothia Förlag.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.