Jobba där du får mest gjort

Arbetsmiljö Idag, den 5 maj, är det Jobba hemma-dagen. Över hundra organisationer och företag uppmanar sina medarbetare att inte komma till jobbet.

Jobba där du får mest gjort

Idag arrangeras för fjärde året i rad Jobba hemma-dagen, en dag som handlar om att uppmuntra ett flexibelt arbetssätt, där arbetet inte är en plats vi går till – utan något vi gör. Genom att arbeta från en annan plats och använda tekniken på ett smart sätt kan vi få mer gjort, minska vår klimatpåverkan, få livspusslet att gå ihop och därmed öka vår livskvalitet.

Det var år 2012 som Microsoft tog initiativ till Jobba Hemma-dagen inom ramen för Det Nya Arbetslivet. Och sedan dess har dagen vuxit till över hundra deltagande företag runt om i Sverige. På Microsoft i Sverige har arbetet med Det Nya Arbetslivet och Jobba Hemma-dagen inneburit att medarbetarna arbetar på en annan plats än kontoret, i snitt en gång i veckan.

– Jobba Hemma-dagen är ett utmärkt tillfälle att testa att arbeta från en annan plats än kontoret, om du inte gjort det tidigare. Det kan vara hemma, på ett fik, eller på ett tåg medan du reser, säger Heléne Lidström, ansvarig för Det Nya Arbetslivet på Microsoft, som har drivit Jobba Hemma-dagen sedan starten.

Hon menar att det finns många fördelar med att ibland arbeta från en annan plats.

– Dels får du mer gjort när du kan anpassa den arbetsplats du arbetar på utifrån den uppgift du har. Ibland kan ett fik vara en bra plats, ibland är ett knäpptyst rum hemma den bästa platsen för att få saker gjorda, säger hon.

En annan fördel med att jobba hemma är att du sparar restid vilket ger mer tid över och mindre påverkan på miljön.

– En viktig del i Jobba Hemma-dagen är ledarskap och tillit. Som chef måste du lita på att dina anställda vill göra ett bra jobb. Ibland är det hemifrån, ibland på kontoret. När vi frågat anställda på vilken plats de fått en ny idé eller kommit på lösningen på ett problem är det förvånansvärt få som säger ”på kontoret”, säger Heléne Lidström.

 

7 tips för att få mer gjort – oavsett var du jobbar på Jobba hemma–dagen:

1) Strukturera din arbetsdag med hjälp av att-göra-listor.

2) Gör de mest tankekrävande uppgifterna när du är som bäst. De flesta koncentrerar sig olika bra på olika tider.

3) Fokusera på en sak i taget och bocka av det tråkiga tidigt. Då har du nedförsbacke resten av arbetsdagen.

4) När du jobbar hemifrån har du inte kollegor som påminner om fikapauserna. Planera in pauser under dagen så att du inte sitter stilla två timmar i sträck.

5) Tappa inte den sociala kontakten. Bolla idéer med kollegor även om du inte är på kontoret.

6) Sätt gränser. Var tydlig med när du jobbar eller har paus, är inloggad eller utloggad. Att arbeta hemifrån betyder inte att du kör ett maraton-pass framför datorn.

7) Har du svårt att komma vidare med en uppgift? Byt miljö, från köket till soffan, från soffan till hemmakontoret, eller en promenad till fiket.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.