Kvinnliga företagare i Danderyd i topp

Kvinnliga företagare från Danderyds kommun ligger i topp när det gäller att driva företag. Och för att ge ytterligare skjuts åt utvecklingen satsar man på kvinnliga nätverksgrupper.

Företagarnas rapport ”Jämställt Företagarindex 2008” har gjort en kartläggning över kvinnligt företagande. Kartläggningen visar att endast 28,5 procent av landets företagare är kvinnor. I Dandryds kommun är dock andelen högst i landet, 40,5 av företagarna är kvinnor.

– Det är viktigt att både män och kvinnor omfattas av viljan och drivkraften att starta företag och att vår kommun ger dem de bästa förutsättningarna för detta, säger Regina Kevius, näringslivsansvarig i Danderyds kommun.

Riktad insats till kvinnor

För mer än tio år sedan bildades stiftelsen TäbyDanderyd Nyföretagarcentrum. Mätningar under 2008 visar att 58 procent av nybesökarna där var kvinnor. Och för att få fler kvinnor att komma i gång med företagsamhet har man under 2009 tilldelats ekonomiska medel av Länsstyrelsen för att genomföra nyföretagarrådgivning i grupp till kvinnor.

– Vi kommer att ha nätverksgrupper med ungefär tio personer i varje grupp. Den första gruppen startar nu i mars och sedan kör vi igång två grupper till i augusti.

Nätverken för kvinnliga företagare är ett samarbete med Entreprenuer Sthlm och syftet är att kvinnorna ska ha en färdig affärsplan när nätverket avslutas, samt full kunskap om den egna marknaden och hur den ska nås. Verksamheten ska kunna starta direkt.

För tillfället har Nyföretagarcentrum inga fler planer på riktade insatser till kvinnor.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.