Män diskrimineras när de söker kvinnodominerade jobb

Forskning Kvinnor som söker sig till mansdominerade yrken har en god chans att få sin ansökan rättvist bedömd. Värre är det för männen som söker sig till ”kvinnoyrken”. Allra svårast är det att bli kallad till intervju som lokalvårdare.

Män diskrimineras när de söker kvinnodominerade jobb
För män som sökte sig till kvinnodominerade yrken såg vi en tydlig diskriminering. Bild Adobe Stock.

Det visar en ny studie av forskare vid Linköpings universitet och University of California, Irvine. Forskarna skickade fiktiva ansökningar till arbetsgivare som sökte personal i olika yrken där det ena könet är dominerande.

– För männen som sökte sig till kvinnodominerade yrken såg vi en tydlig diskriminering, säger Mark Granberg, doktorand i nationalekonomi vid Linköpings universitet, till Kvalitetsmagasinet.

Allra tydligast såg forskarna detta på hur arbetsgivarna hanterade ansökningar till anställning som lokalvårdare. Totalt skickade forskarna ut 3 200 fiktiva ansökningar till arbetsgivare på olika håll i Sverige. Sedan noterade de vad män respektive kvinnor fick – eller inte alls fick – som svar på ansökningarna.

Mark Granberg, Liu.
Mark Granberg, Liu.

– Vi blev nog lite förvånade över att diskrimineringen var så tydlig, fortsätter Mark Granberg. Den var inte oväntad, den stämmer med tidigare forskning, men att det var en så avsevärd diskriminering hade vi nog inte riktigt väntat oss.

Visar första steget

Den här typen av korrespondenstest, som forskningsmetoden kallas, kan av naturliga skäl bara fånga upp det första steget i anställningsprocessen – vem som över huvud taget kommer i fråga för ett arbete.

– Det är klart att det skulle vara intressant att gå vidare och studera hur det ser ut bland dem som har en anställning, och hur det ser ut med möjligheter till avancemang, till exempel, för det kön som är i minoritet. Men det är en forskning som kräver andra metoder och det är ju inte heller så lätt att få komma in och göra sådana studier hos arbetsgivare, säger Mark Granberg.

”Kvinnliga” yrken som ingick i studien var lokalvårdare, undersjuksköterska, barnskötare och förskollärare. Bland de mansdominerade yrkena fanns fordonsmekaniker, lastbilschaufför, IT-utvecklare och lagerarbetare.

Läs studien

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.