
En typisk användare av personlighetstester är rekryteringskonsulter, däribland Ann-Sofie Rosenberg vid Accord Group.
Personlighetstester
Personlighetstester är en av flera bitar i pusslet som måste läggas vid rekrytering. Men det blir fel om man använder testerna som ett ensamt facit, menar rekryteringskonsulten Ann-Sofie Rosenberg.
En typisk användare av personlighetstester är rekryteringskonsulter, däribland Ann-Sofie Rosenberg vid Accord Group.
– Man kan man vara mycket skeptisk till psykologisk testning, i synnerhet när den utförs av icke beteendevetare som bara gått en kort kurs hos en testleverantör. Många gånger görs testningen också helt utan att kombineras med referenstagning och används som ett enskilt ”facit”, vilket blir helt fel, säger hon.
I sin rekryteringsprocesser använder Ann-Sofie Rosenberg flera verktyg.
– Det är viktigt att koppla in en legitimerad psykolog och van personbedömare när det kommer till psykologisk testning, och att kombinera detta med en djupintervju. De tester vi använder är antingen certifierade av DNV GL enligt EFPA, eller granskade av EFPA, säger hon.
Parallellt tas referenser som jämförs med utfallen.
– Testningen är en av pusselbitarna, men långtifrån den viktigaste.
Det finns mycket egenutvecklat i branschen, konstaterar Ann-Sofie Rosenberg.
– Det är problematiskt, bland annat för att det statistiska underlaget då ofta är tunt. Generellt är det viktigt att test baseras på någon form av vetenskaplighet. I det ligger att de är normerande på en för tjänsten relevant normgrupp och utifrån detta har en godtagbar validitet – mäter vad det säger sig mäta, samt reliabilitet – testresultatet blir detsamma vid upprepade mätningar.