De var först med att certifiera personlighetstest

Certifiering Kundkrav och egna ambitioner motiverade Jobmatch Sweden att söka certifiering av sitt personlighetstest Jobmatch Talent från DNV GL. Företaget bakom testet efterlyser mer seriösa aktörer i sin bransch.

De var först med att certifiera personlighetstest
Trevor Archer, professor emeritus vid Göteborgs universitet.

Det första personlighetstest som certifierade av DNV GL i Sverige är Jobmatch Talent, som används för att förutse arbetsprestation. Bakom testet står bland andra Trevor Archer, professor emeritus vid Göteborgs universitet. Han menar att tester utan vetenskaplig grund är ett allvarligt problem.

– Människor, företag och myndigheter lockas av enkla och lättförståeliga svaren, men det kan leda till bakslag både för dem som rekryterar och dem som rekryteras. Att mäta och analysera en personlighet kan aldrig vara enkelt eftersom det inte finns några enkla personligheter, säger han.

Trevor Archer poängterar att de aktörer som erbjuder vetenskapligt grundade personlighetstester har lagt ner mycket tid och resurser på djupgående validitets- och reliabilitetstester för att utveckla teoretiska koncept, variabler och termer.

– Det tar flera år att utveckla ett test som ger mätbara effekter i rekryteringar. Det tar också tid att lära sig använda dem och tolka resultaten korrekt, säger han.

Utmaning för att ligga i framkant

Klaus Olsen är VD för Jobmatch Sweden AB, som står bakom Jobmatch Talent.

– Att vi tog oss an utmaningen att certifiera vårt test beror dels på kundernas krav, dels på att vi har som mål att ligga i framkant med kvalitets- och produktutveckling, säger han.

Han efterlyser mer seriositet i branschen.

– Detta är speciellt relevant i dag, när fler har fått upp ögonen för att personligheten och personliga egenskaper spelar allt större roll. Vi kräver mer av våra medarbetare än tidigare när det gäller delaktighet, ansvar, samarbete med mera.

Tester behöver vara relevanta för sitt syfte, till exempel bedömning av arbetsprestation eller grupputveckling. Vissa är starkare än andra, menar Klaus Olsen, om de är väldokumenterade av forskare. Men han förordar alltså certifiering.

– DNV GL är ett bra alternativ till det tidigare STP, Sveriges Psykologförening. De professionella och noggranna. Utöver själva granskningen av testerna gör de också en certifiering från ett vetenskapligt dokumenterat perspektiv, säger Klaus Olsen.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste