– Vi har en hel del erfarenheter och kunskaper. Men vi behöver föra en återkommande dialog med alla medarbetare för att befästa och utveckla värdegrund och synsätt, säger Susanne Axelsson, hr-chef på Botkyrkabyggen.
Nya rutiner till våren
Arbetet med att formulera nya rutiner pågår för fullt och ska enligt plan vara färdiga i vår. Därefter ska de implementeras. Till hösten följs arbete upp med en ny mätning.
– Vi ser vinsterna med att arbeta med mångfald och hur det skapar ett mervärde för våra hyresgäster och medarbetare. Vårt arbete har tydliga kopplingar till vår verksamhet, affärsplan och vision med tydlig problemformulering och mätbara mål som vi kan utvärdera. Vi tycker det är viktigt att medarbetarna är delaktiga i förändringsprocessen och håller den levande, säger Susanne Axelsson.
Botkyrkabyggen har idag 125 medarbetare, varav 74 män och 51 kvinnor. Av medarbetarna har 35 procent utländsk härkomst och representerar 15 olika nationaliteter.
Tre perspektiv i Botkyrkabyggens arbete med mångfald:
1. Ett affärsmässigt perspektiv som inkluderar kunder, marknaden, image, varumärke, utveckling av produkter och verksamhet, lönsamhet, hållbar utveckling och att vara en attraktiv arbetsgivare.
2. Ett arbetsgivarperspektiv för att skapa en inkluderande miljö som stöttar en multikulturell organisation som ger medarbetare lika möjligheter och villkor, som tar tillvara och som kan behålla kompetenta medarbetare, som kvalitetssäkrar processer för exempelvis rekrytering och som ger förutsättningar för ett gott ledarskap.
3. Följa lagar och ingångna avtal. Att följa lagar och avtal, exempelvis arbetsrättsliga lagar och ingångna kollektivavtal och därmed visa att demokratin respekteras. Nolltolerans för diskriminering.
publicerad 16 december 2009