Nu uppdateras populärt koncept – ”Hjärtat ska banka hårt”

Kvalitetskultur När kvalitet endast ses som mätande system och standarder utan sin andra, kanske bättre, hälft engagemang, kultur och kundfokus – då tappar vi funktionens hjärta. Detta vill SIQ undvika, och ger därför nytt liv till sitt uppskattade Kvalitetshjärta. 


Nu uppdateras populärt koncept – ”Hjärtat ska banka hårt”
Katarina Barter, SIQ.

För att gå bort från de klassiska missförståndet om att kvalitet är något torrt och fyrkantigt gör SIQ en nysatsning på sin kampanj Kvalitetshjärtat. Inledningsvis, vid lanseringen för fem år sedan, var Kvalitetshjärtat endast ett analogt kampanjarbete som spreds i form av merchandise så som anteckningsblock och vykort.

Nu har kampanjen digitaliserats och dessutom berikats med filmklipp och delbart material. Och så är gnuggistatueringarna tillbaka, också det för att förstärka den varma och humoristiska mentaliteten i kvalitetsbegreppet.

Fick insikt på stan

SIQ:s affärsutvecklingschef Katarina Barter leder arbetet och har stora förhoppningar för omprofileringen.

– Jag var på väg till kontoret och funderade över hjärtsymbolen och fick plötsligt som en uppenbarelse. Jag insåg att jag vill att kvalitetshjärtat ska bulta. Dels för att det behöver sticka ut i bruset, dels för att jag är övertygad om att vi behöver påminna oss om vad kvalitet faktiskt är: kärlek till hållbar framgång. Hjärtat ska banka hårt.

Tanken är att kampanjen ska få spridning både inom- och utanför svenska kvalitetsfunktioner, för nu mer än någonsin behöver samhället uppvärdera strategiskt kvalitetsarbete.

– Vi vill att det ska bli lättare att arbeta tvärfunktionellt inom organisationer. Exempelvis tror jag att hållbarhetsområdet har mycket att lära från kvalitetsprofessionen. Med hjälp av Kvalitetshjärtat vill vi skapa ambassadörskap för det här ämnet, säger hon.

Viktig semantisk ändring

På kvalitetshjärtat stod det tidigare ”Jag brinner för systematiskt kvalitetsarbete”. Nu har ordet systematiskt ersatts av utvecklande, vilket kan låta som en liten ändring – men det har en avgörande betydelse för kommunikationen förklarar Katarina Barter. 

– Systematiken och strukturen är redan integrerad i dagens kvalitetsarbete. Det är alltså underförstått. Att vi skriver utvecklande handlar om att vi vill lyfta det kulturella, säger hon.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste