I rapporten Distansarbete vid statliga myndigheter (RiR 2024:20) undersöks hur möjligheten till distansarbete för anställda på statliga myndigheter påverkat verksamhetens effektivitet.
Granskningen genomfördes till följd av att allt fler arbetar hemifrån efter covid-19-pandemin. Rapporten utvärderar möjliga risker och fördelar med allt mer distansarbete.
Effektiviteten i statliga myndigheters verksamhet har inte påverkats avsevärt av att fler börjat arbeta hemifrån, enligt Riksrevisionens rapport. Myndigheter har också tillämpat och följt upp möjligheten att arbeta på distans på ett bra sätt.
Distansarbete har haft vissa positiva effekter på myndigheters verksamhet, bland annat vid rekrytering och för medarbetares upplevda hälsa och nöjdhet. Arbetsmiljön, det sociala samspelet och chefers möjligheter att fullfölja sitt arbetsmiljöansvar har påverkats negativt av att fler arbetar på distans. Det är slutsatser som dras i rapporten.
Påverkats positivt
Mer än en tredjedel av myndigheterna säger i rapporten att deras resultat påverkats positivt av distansarbete och att det skapat effektivitetsvinster för verksamheten, då det bidragit till att utveckla digitala arbetssätt. Det ska också ha lett till mer fokuserat arbete, minskat resande och effektivare möten. Av de fåtal myndigheter som uppgav att deras verksamhet påverkats negativt av distansarbete rör det sig främst om negativa effekter på det sociala samspelet på arbetsplatsen.
Distansarbete inom statliga myndigheter måste fortsätta följas upp av lämplig myndighet, skriver Riksrevisionen i rapporten.